Søvnmangel – For lidt søvn

Skrevet af
Simone Simonsen
Senest opdateret d.

Søvn er utrolig vigtig og et af de basale behov, som skal opfyldes, så vi kan fungere. Der er forsket en del i søvn, og mange studier påviser gang på gang, hvor vigtig vores søvn er for vores sundhed og daglige funktion. I denne artikel er der fokus på søvnmangel og hvilken betydning for lidt søvn har.

Hvad er søvnmangel?

Søvnmangel handler om, at du ikke får den søvn, som du har behov for. Det kan komme af, at du ikke får prioriteret at komme tidligt nok i seng, så du kan sove de anbefalede 7-9 timer. Derudover kan søvnmangel også betyde, at du har svært ved at falde i søvn, forblive i søvnen i løbet af natten eller vågner tidligt uden at kunne sove videre.

Hvad er symptomerne på søvnmangel?

Der findes en række symptomer, der kan vise sig som følge af søvnmangel. Her kommer der nogle eksempler:

  • Koncentrationsbesvær
  • Hukommelsesbesvær
  • Irritation
  • Træthed
  • Humørsvingninger
  • Nedsat sex lyst

Søvnmangel påvirker både dit psykiske og fysiske helbred, hvorfor det er ret vigtigt at få taget hånd om. Foruden ovenstående symptomer er der nogle medfølgende konsekvenser, når de lever med konstant søvnmangel. Du har større risiko for at udvikle stress og depression. Din reaktionsevne i trafikken kan være nedsat, hvilket er farligt for din færden i trafikken. Derudover er du i større risiko for at blive overvægtig, da søvnmangel kan føre til et større behov og trang til usunde madvarer.

Hvad kan man gøre for at undgå søvnmangel?

Søvnmangel er en udfordring, når det er noget, man ikke selv ønsker. Er du en af dem, der ikke prioriterer din søvn, og dermed kommer til at lide af søvnmangel, er det klart en fordel at overveje, hvorvidt din søvn skal prioriteres. Derimod kan du også være en af dem, hvor søvnmanglen er ufrivillig og svær at komme til livs.
Så hvad kan du selv gøre for at få mere søvn? Se med her og få et overblik over nogle af de ting du muligvis kan ændre for påvirke søvnen i den positive retning.

  • Undgå koffein tæt på sengetid
    Koffein har en negativ påvirkning på kroppen, når det kommer til søvn. Du kan derfor med fordel skære ned på dit koffeinindtag, om ikke andet så i hvert fald når du nærmer dig din sengetid.
  • Undgå for meget lys og forstyrrelser i soveværelset
    Mørke fremmer kroppens evne til at slappe af og gøre klar til søvnen. Derudover kan du med fordel undgå at se på din telefon eller se fjernsyn, når du nærmer dig sengetid. Det kan være svært for mange, men det har en betydning for kroppens og hjernens evne til at slappe af.
  • Undgå tankemylder
    Tankemylder er for mange en synder, når det kommer til søvnmangel. For mange tanker kan gøre det svært at falde i søvn eller holde en vågen i løbet af natten ved opvågninger. Det er desværre nærmest umuligt bare at slukke på tankemylder knappen, men der findes forskellige meditations muligheder eller mindfulness metoder. De kan medvirke til at finde ro og holde tankerne i ro.
  • Skab en god rutine
    For nogen kan det virke at have den samme rutine, så kroppen lærer, hvornår der skal soves. Du kan altså med fordel have en fast sengetid og en fast tid, hvor vækkeuret ringer.
  • Sørg for at skabe et sundt og friskt sovemiljø
    Få vasket dit sengetøj hver 14. dag og få luftet ud dagligt. På den måde kan du være med til at skabe de bedste rammer for en god nattesøvn.
  • Sov med en tyngdedyne/kugledyne
    En tyngdedyne giver dig følelsen af at få et kram og sænker dermed stresshormonet kortisol. Derudover øges melatonin niveauet i kroppen, som gør det nemmere at falde til ro.

Hvad er dyb søvn? Hvad sker der når man ikke får dyb søvn?

Dyb søvn er en vigtig del af søvnen og en del af de fire søvnfaser. De fire søvnfaser består af døs, let søvn, dyb søvn og REM søvn. Denne søvncyklus varer mellem 90 til 110 minutter og gentages 4-6 gange i løbet af natten, indtil vi vågner. Det er i den dybe søvn, at hjernen og kroppen restituerer og dit immunforsvar styrkes. Den dybe søvn har derfor en ret stor betydning for din generelle sundhed og dit helbred.

Hvor mange timers dyb søvn skal man have?

Videnskaben og forskerne mener, at vi som voksne skal have 1,5 til 2 timers dyb søvn hver nat. Vores søvncyklus er sådan, at det typisk er først på natten af den dybe søvn er længst og jo længere vi kommer hen på natten og jo flere gange søvncyklussen gentages, jo kortere bliver den dybe søvn og jo længere bliver REM-søvnen. Derudover anbefales det, at man går i seng omkring 22-tiden for netop at få de mest optimale betingelser for en optimal søvncyklus.