Allergivenlige dyner

Senest opdateret d.

Har du husstøvmideallergi eller generelt en sensitiv hud, er en allergivenlig dyne klart at foretrække. Det er dog ikke kun allergikere, der kan have fordel af en allergivenlig dyne. Allergivenlige dyner er for alle, da husstøvmider ikke bidrager med noget positivt til vores søvn. Du kan derfor sagtens skaffe dig en allergivenlig dyne på trods af, at du ikke er allergiker. Vi har alle brug for en god nattesøvn for at fungere både fysisk og mentalt. Derfor er det vigtigt, at vi får de bedste forudsætninger for netop dette. Det er også derfor, at der stilles store krav til vores sovemiljø, som vi heldigvis selv kan være med til at skabe. Her på siden vil vi forsøge at gøre dig klogere på allergivenlige dyner og hvorfor de kan være en god investering. Derudover har vi samlet udvalgte allergivenlige dyner for at give dig inspiration og mulighed for at besøge forskellige forhandlere online, der måske har den helt rette dyne for dig.

Husstøvmider

Hvad er husstøvmider egentlig? og hvordan holder man dem væk? For det første er husstøvmider bitte bitte små dyr, der bl.a. lever i og omkring vores seng. Grunden til at de ofte forekommer i vores sengemiljø er, at det er her, de har de bedste betingelser for at leve. De lever af hudskæl og hår, hvilket der desværre ofte er meget af i vores seng. Derudover er de særligt glade for fugtige miljøer, hvor de har bedre vilkår for både formering og overlevelse. Det er nogle ubudne gæster, man helst vil vinke farvel til for altid, men det er desværre ikke muligt. Der findes dog heldigvis nogle tiltag, som kan holde mængden af husstøvmider nede og forringe deres livsbetingelser.

Gode råd til at holde mængden af husstøvmider nede

Astma-Allergi Danmark har en stor viden om netop dette emne. Herunder har vi forsøgt at samle nogle af de råd, de kommer med i forbindelse med at forebygge og holde husstøvmider nede. Det er nogle råd du både kan følge som allergiker, men i den grad også hvis du ønsker at skabe et sundt sovemiljø, der giver de bedste forudsætninger for en god nattesøvn generelt.

 • Vask sengetøj hyppigt
  Sørg for at vaske og skifte dit sengetøj hyppigt. Husstøvmider dør ved 60 grader, så sørg for at vaske sengetøjet ved denne temperatur.
 • Gør grundig rent
  Grundig rengøring kan også være med til at holde husstøvmiderne nede. Du kan med fordel både støvsuge og tørre overflader af. Der er ingen grund til at blive fanatisk med rengøringen, men en gang i ugen vil kunne gøre det.
 • Luft ud i soveværelset
  Udluftning er generelt en god idé, da du på den måde får udskiftet luften, hvilket kan have en god indvirkning på din nattesøvn. Har du mulighed for at lave gennemtræk, vil det være godt. Det anbefales, at man lufter ud 5-10 minutter ad gangen og gerne op til 2-3 gange i løbet af dagen. Det kan lyde lidt uoverskueligt med en travl hverdag. Du kan måske finde en rutine i at lufte ud med det samme, du står op og inden, du går i seng.
 • Vent med at rede din seng
  Det kan være en fordel at vente med at rede din seng, til madrassen er kommet af med fugten. Vi afgiver en del fugt om natten, og et sådan miljø er jo netop guf for husstøvmider. Når du venter med at rede din seng, vil noget af denne fugt fordampe.

Dyner og allergi

De fine råd fra Astma-Allergi Danmark er gode at følge, men de kan desværre ikke udrydde husstøvmiderne fuldstændigt. Det kan derfor være en fordel at kombinere de gode råd og rutiner med en dyne, der netop er allergivenlig. Der findes nemlig heldigvis dyner med egenskaber, der gør det besværligt for husstøvmiderne at trænge igennem stoffet. Det der dog er altafgørende for, at en dyne er allergivenlig er, at den kan vaskes ved 60 grader. Husstøvmider kan nemlig ikke overleve ved denne temperatur.