Skummadras

Senest opdateret d.

Hvad er en skummadras

En skummadras er som navnet antyder en madras lavet af skum. Der findes mange forskellige kvaliteter af skum, og ofte er de fleste skummadrasser sammensat af forskellige typer af skum. En skummadras er som udgangspunkt en af de billigste madrasser på markedet. Vælger du en af de lidt dyrere skummadrasser, som er sammensat af forskellige typer skum af høj kvalitet, får du en madras, som du sagtens kan bruge til dagligt. Skummadrasser bruges også ofte til sengen i sommerhuset, til gæstesengen eller campingvognen.

Valg af materiale på din skummadras

Når du vælger din nye skummadras, kan det være en god idé at have in mente, hvad den skal bruges til. Der vil nemlig være forskel på, hvor høj kvalitet du ønsker og har behov for alt efter, hvad den skal bruges til. Er det en madras til gæstesengen, til campingvognen eller er det en madras, der skal bruges hver dag?
Der findes som sagt flere skumtyper og ofte er en god skummadras sammensat af flere slags skum. Nogle af de mest anvendte skumtyper er koldskum, purskum, memory skum og latex.

Skummadras med koldskum

De klassiske skummadrasser har ofte en kerne af koldskum. Koldskum har nogle fine egenskaber, men det anbefales ikke at købe en skummadras, der udelukkende består af koldskum. Generelt får du den bedste kvalitet på en skummadras, hvis du vælger en med flere skumtyper. Koldskum har dog følgende egenskaber:

 • Høj bæreevne.
 • Elastisk.
 • Fugtabsorberende.
 • Kan fås med forskellige hårdheder.
 • Anvendes typisk i bunden af skummadrassen.

Skummadras med purskum

Purskum kaldes også polyskum og anvendes ofte som kernen i madrassen. Du får ligeledes den bedste skummadras, hvis du vælger en madras, hvor purskum ikke er den eneste skumtype. Purskum har følgende egenskaber:

 • Trykaflastende.
 • Mindre elastisk end koldskum.
 • Fås i forskellige fastheder og kvaliteter.
 • Anvendes typisk i den øverste del af skummadrassen.

Skummadras med memory skum

Memory skum har nogle gode egenskaber, som gør den særlig anvendelig i den øverste del af skummadrassen. Memory skum former sig nemlig efter din krop, og du vil derfor opleve at få en god og personlig støtte. Skummadrassen vil med et lag af memory skum øverst have en form for topmadras integreret i madrassen.

 • Fleksibelt materiale.
 • Tilpasser sig kroppens position.
 • Anvendes typisk øverst i skummadrassen – anvendes ofte i topmadrasser.

Skummadras med latex

Latex er som udgangspunkt et naturmateriale, men det findes også som blandingsprodukt, hvor det naturlige latex blandes med kunstlatex. De fleste foretrækker dog den naturlige latex. En skummadras med latex er ofte af højere kvalitet. Latex har følgende gode egenskaber:

 • Støttende og fleksibelt materiale.
 • God ventilation og åndbarhed.
 • God til at lede varme og fugt væk fra kroppen.
 • God støtte og komfort.
 • Progressiv støtte – tillader høj grad af bevægelighed.

Skummadras som topmadras

Skummadrassen tilpasser sig til din krop og din naturlige liggeposition. Du vil derfor opleve at få en fin støtte og god komfort, når du ligger på en skummadras. En topmadras er ofte det øverste lag på en seng. Med en topmadras kan du forlænge levetiden på din seng, da den skåner sengen for slid og fugt. Skummadrassen er som sagt en billig løsning, og du kan dermed spare mange penge, hvis du vælger en skummadras eller topmadras til din seng.

Fordele ved en skummadras

Vælg din skummadras ud fra det behov du har. Der er nemlig stor forskel på kvaliteten af de mange skummadrasser, og hvis det er en madras, du skal bruge til dagligt, vil du helst ikke gå for meget på kompromis med kvaliteten, da den er afgørende for din nattesøvn.

 • Ofte kan madrassen vendes – forlænge dens levetid.
 • Vælg en skummadras med forskellige skumtyper af høj kvalitet – opnå den rette støtte og komfort en god nattesøvn behøver.
 • Ensartet støtte til hele kroppen.
 • Prisvenlig.
 • Høj kernetykkelse giver den bedste komfort.

Valg af skummadras

Før du tager det endelige valg af skummadras, er det en god idé at gøre dig nogle overvejelser. Hvor skal madrassen bruges? Og hvor ofte skal den i brug?

Skummadrassens kernetykkelse

Kernetykkelsen på din skummadras er ret vigtig. Jo tykkere eller højere kernetykkelse jo bedre komfort. Har du brug for en ekstra madras til sommerhuset eller campingvognen, behøver du ikke nødvendigvis at vælge skummadrassen med den højeste kernetykkelse. Skal den derimod bruges dagligt, vil du gøre dig selv en stor tjeneste ved at finde en skummadras med en høj kernetykkelse. Du vil opleve en bedre støtte og komfort, som vil resultere i en langt bedre nattesøvn.

Vælg skummadrassen ud fra materiale med omhu

Når du vælger din skummadras, skal du også kigge på det anvendte materiale. Har du eksempelvis nogle særlige præferencer i forbindelse med fastheden og komforten? Er du til en blød madras, du kan synke ned i, eller er du mere til en madras, som støtter kroppen jævnt?

Langt de fleste skummadrasser består af en forholdsvis fast eller hård bund, hvor der eksempelvis er anvendt koldskum eller purskum. Skummadrasser med høj kvalitet består dog typisk af flere slags skum, så der ydes en bedre komfort. Memory skum er en blødere skum, som ofte anvendes i toppen af skummadrassen. Den vil forme sig efter din krop og yde en god og personlig støtte. Andre skummadrasser har et lag af latex, som giver en mere jævn støtte og giver mulighed for bevægelighed i løbet af natten. Latex er meget åndbar og leder varmen væk fra kroppen, hvor memory skum holder en anelse mere på varmen. Begge typer skum er gode til din skummadras, det er dine behov og præferencer, der er afgørende for hvilken type, der er bedst for dig og din komfort.

Én skumkerne eller komfortzoner

Skummadrasser fås i forskellige varianter, og hvor selve opbygningen er forskellig. Der findes de helt enkle skummadrasser med én skumkerne. Så findes der også den type skummadras, hvor bunden er en type skum, som har en indbygget topmadras i en anden skumtype. Den mere avanceret skummadras er den med forskellige komfortzoner. Du kan nemlig få skummadrasser, som er inddelt i zoner, så du får den rette støtte til de forskellige trykpunkter. Dine skuldre, ryg, hofter og lænd har typisk brug for lidt mere støtte, og det kan derfor være en god idé at have med i dine overvejelser alt efter, hvor og hvor ofte madrassen skal bruges.

Skummadras eller springmadras?

Står du og skal vælge mellem en skummadras og en springmadras, er det ret afgørende, hvad madrassen skal bruges til. Springmadrassen har metalfjedre, som gør, at den er en smule mere hård end en skummadras. En springmadras bruges ofte sammen med en topmadras eller som en del af en sengeløsning såsom en kontinentalseng eller elevationsseng. Skummadrassen kan dog også bruges til forskellige sengeløsninger, og selvom den som udgangspunkt er en smule blødere end en springmadras, fås den også i flere fastheder. Der er flere parametre som spiller ind, når der skal vælges madras, så du skal gøre dig nogle klare overvejelser om dine behov og præferencer.

Tag udgangspunkt i din vægt

En vigtig ting som du også skal have med i tankerne, når du vælger madras, er din vægt. Vejer du over 95 kg vil de fleste sengeforhandlere formegentlig anbefale dig at købe en springmadras. Det skyldes af springmadrassen har fjedre, som kan bliver fastere og dermed give dig en bedre støtte og komfort end en klassisk skummadras. Det anbefales dog, at der købes en topmadras til springmadrassen, så du får en endnu bedre søvnoplevelse. Vejer du derimod under 95 kg kan skummadrassen være god til dig, da du ikke vil synke for langt ned i madrassen og dermed få den støtte og komfort, du behøver.

Om du vælger en springmadras eller en skummadras afhænger altså af dine personlige behov og præferencer, og så er det en god idé også at have din vægt med in mente.

Kan man vaske sin skummadras?

Har skummadrassen et betræk, kan dette ofte tages af og vaskes i vaskemaskinen. Læs dog nøje på vaskeanvisningen inden du smider noget i vaskemaskinen.

Skummadrasser har ligesom alle andre madrasser godt af at blive luftet ind imellem. Sørg for at fjerne dyne og pude fra madrassen, når du åbner vinduet i soveværelset. En anden god idé kan være at tage madrassen udenfor, så den bliver luftet godt igennem fra begge sider.

De fleste skummadrasser er vendbare hvilket betyder, at du kan vende dem om og benytte begge sider af madrassen. På denne måde vil din madras leve i længere tid, da du fordeler slitagen ud på hele madrassen.

Sørger du for at lufte din madras godt og vende den i ny og næ, vil du ikke kun forlænge levetiden på din madras, men du vil også forbedre dit soveklima, hvilket også har en stor betydning for din søvn.

Størrelser på skummadrasser

Skummadrasser fås ligesom så mange andre madrasser i forskellige størrelser. Hvilken størrelse der er bedst til dig afhænger af, hvad madrassen skal bruges til, og hvor mange der skal ligge på den. Størrelsen 80×200 og 90×200 er ofte størrelserne der bruges til en enkeltmandsseng.

Sover du alene og vil gerne have lidt mere plads, er det oplagt at kigge efter størrelserne 120×200 og 140×200. Det er størrelserne der ofte bruges i forbindelse med en trekvartseng. Størrelsen 140×200 kan også sagtens rumme to personer, men er i to der deler seng til dagligt, vil det klart være at foretrække at vælge enten 160×200 eller 180×200, som er størrelserne på en typisk dobbeltseng.

Vi bevæger os alle en smule om natten og for at sikre dig den bedste nattesøvn, er det vigtigt, at du har plads nok. Gør dig nogle overvejelser om dine behov og præferencer og vælg størrelsen på din skummadras ud fra dem.

Køb din skummadras online

Du skal ikke være nervøs for at købe din skummadras online. Langt de fleste sengeforhandlere er gode til at beskrive, hvad du får ved de enkelte madrasser. Er du i tvivl mellem to madrasser, kan de med garanti hjælpe dig med det rette valg over telefon eller chat. Nogle sengeforhandlere tilbyder endda en prøveperiode på 100 dage, så du kan prøve din madras af og sikre dig, at det er den rette fasthed, du har købt.

Online forhandlere af skummadrasser

Du kan som sagt købe din nye skummadras online uden de store problemer. Der findes en del online forhandlere af forskellige senge og madrastyper. Sengefabrikken er begge forhandlere, som har et fint udvalg af skummadrasser.