Dyner

Senest opdateret d.

Brug vores guide til at finde den perfekte dyne

Vi ved hvor svært det kan være at finde den helt rette dyne. Hvilke egenskaber skal du kigge efter, og hvilke kriterier opfylder dine behov? Læs med her og få en overskuelig gennemgang af nogle af de ting, der kan være relevante at kigge efter, når du skal købe ny dyne. I denne guide kigger vi på:

 • Dynens fyld (dun, fjer og fiberfyld)
 • Forskellige duntyper
 • Bæreevne
 • Dyne efter sæson
 • Certifikater
 • Vedligeholdelse af din dyne
 • Forskellige størrelser
 • Online forhandlere af dyner

Dyner

En god nattesøvn afhænger af mere end blot en god seng. Når du først har en god seng, som opfylder dine personlige behov, kan du fuldende søvnoplevelsen med en god kvalitetsdyne. Der findes mange dyner med forskelligt fyld og i forskellige materialer. For at finde den dyne, der passer bedst til dig og dine behov, kan du undersøge de forskellige dyner og deres egenskaber. Der er ikke kun én dyne, som passer til dig, men ud fra dine præferencer og behov kan du komme tæt på at vælge den dyne, som giver dig den bedste nattesøvn.

Der findes ikke noget bedre end at kravle under en dyne, som omslutter en og giver en afslappende følelse, som varer hele natten. Din dyne skal også sørge for, at du hverken fryser eller sveder for meget i løbet af natten. Det kan derfor være en god idé at finde ud af, hvordan din kropstemperatur typisk er, når du sover.

Dynefyld

En dyne er ikke bare en dyne. Dynens fyld er ret afgørende for kvaliteten og for din oplevelse. Hvilken type fyld der er bedst til dig afhænger af dine ønsker og behov. Det mest almindelige dynefyld er naturfyld og fiberfyld. Dyner med naturfyld består oftest af dun og fjer, men silke og uld går også under kategorien naturfyld. Gåsedun, andedun og moskusdun er det, der typisk bliver brugt i dyner med dun og fjer. Der findes også edderdun, som er den fineste og mest kvalitetsfulde dun du kan få. Dyner med edderdun er ret dyre, men kvaliteten er også derefter. Har du ikke lommen fuld af guld, så er en dyne med gåsedun eller moskusdun en ganske fin erstatning.

Fiberfyld består oftest af polyester, som er bearbejdet til at efterligne især de isolerende egenskaber, som naturfyldet har. Da polyester ikke er lige så let som dun, vil en dyne med fiberfyld typisk være tungere. En dyne med fiberfyld er derfor også ofte billigere end en dundyne.

Naturfyld (dun og fjer)

 • Åndbart materiale.
 • Falder let og luftigt omkring kroppen.
 • God isoleringsevne fra naturens side.
 • Høj kvalitet.

Fiberfyld (polyester)

 • Effektiv til at transportere fugt væk fra kroppen.
 • Fremstillet med isolerende egenskaber.
 • En smule tung.
 • Prisvenlig.

Dyne med dun

Når du kigger efter en ny dyne, så er det oplagt at tage et kig på en dyne med dun. Dun er et naturligt materiale, som har nogle glimrende egenskaber, når det bruges i en dyne. Materialet er især velegnet til isolation og åndbarhed. Du vil få en yderst komfortable og behagelig nattesøvn med en dundyne. Det gode ved en isolerende dundyne er, at den kan holde en masse luft uden, at den behøver at blive tung og stor. Du skal selvfølgelig overveje, om du generelt har det varmt om natten, så du har brug for en tynd dyne. Det kan også være, at du gerne vil have en stor og tyk dyne, så du bedre kan holde varmen om natten. Når det kommer til dynens tykkelse og varmeevne, er det dine egne præferencer og behov du skal vælge ud fra. Den bedste dyne er den, der passer lige netop til dig og dine behov.

Duntyper

Der findes mange gode egenskaber og kvaliteter ved en dundyne. Der findes dog forskelligt dunfyld, hvor hver type dun har sine egne egenskaber. De mest anvendte dun er andedun, gåsedun, moskusdun og edderdun.

 • Andedun: Grove og lav isoleringsevne i forhold til nedenstående.
 • Gåsedun: Lette og luftige med høj isoleringsevne.
 • Moskusdun: Lette og luftige med høj isoleringsevne.
 • Edderdun: Dyreste og allerhøjeste kvalitet, høj isoleringsevne, lette og luftige.

Nogle dundyner vil være en blanding af dun og fjer. Dun er det bedste fyld, hvis du gerne vil have en dyne af høj kvalitet. Du kan sagtens finde en kvalitetsdyne som både indeholder dun og fjer. Her kan du med fordel kigge på forholdet mellem dun og fjer. En dyne med eksempelvis 80% dun og 20% fjer er en ganske god kvalitetsdyne.

Bæreevne

Når du kigger efter ny dyne kan du med fordel kigge på dynens bæreevne. Bæreevnen er nemlig den betegnelse, der bruges, når man måler dynens isoleringsevne. Hvor meget dynen holder på varmen i løbet af natten, kan du dermed se ud fra bæreevnen. Er du på udkig efter en god og isolerende dyne, kan du med fordel vælge en dyne med høj bæreevne.

Der anvendes to skalaer, når der kigges på en dynes bæreevne. Den “gamle” skala går fra 2-16, hvor 16 er den mest isolerende. Soveland anbefaler, at du vælger en dyne med en bæreevne mellem 11 og 13. På denne måde sikrer du dig, at du får en god og kvalitetsfuld dyne. Den “nye” skala går fra 100 til 1100, hvor en dyne med en bæreevne på 1100 er den mest isolerende. Kig nøje efter dynens bæreevne, når du vælger dyne. Det er nemlig ikke tykkelsen på dynen, der afgør hvor gode isolerende egenskaber den her.

Her ser du en prioriteret oversigt over de duntyper, som har den bedste isoleringsevne.

 • Edderdun
 • Gåsedun og moskusdun
 • Andedun

Da andedun er grovere end gåsedun og moskusdun, skal der anvendes flere andedun for at få den samme varmegrad som de andre duntyper. Det betyder, at en dyne med andedun med samme isoleringsevne, som en dyne med gåsedun og moskusdun typisk vil være en del tungere. Der ligger derfor også en overvejelse i, om du er til en let og luftig dyne, eller om du godt kan lide en mere tung dyne.

Helårsdyne, sommerdyne eller vinterdyne?

Hvilken dyne du vælger er en smagssag. Langt de fleste vælger dog en helårsdyne, da det er den billigste og nemmeste løsning. Der findes helårsdyner i mange kvaliteter og med forskellige bæreevner. Du kan dermed få en helårsdyne med den rette isoleringsevne til dit behov. Sommerdyner og vinterdyner er ret forskellige og vælges ofte, hvis temperaturen i soveværelset er svær at holde konstant i forhold til vejret og årstiden. Når du vælger dynetype kan det derfor være en god idé at overveje, hvordan temperaturen er i soveværelset hele året rundt.

Helårsdyne

Der findes dyner til forskellige tidspunkter på året, som giver dig mere eller mindre varme alt efter årstiden. Er du ikke typen der har behov for flere dyner at veksle mellem, så er en helårsdyne det rette valg. Vi lever efterhånden i gode isolerede huse, som gør det nemmere at anvende den samme dyne hele året rundt. Er du god til at holde en konstant temperatur i dit soveværelse uafhængig af årstiden, så er en helårsdyne en oplagt mulighed. Den er hverken for varm eller kold, og du slipper for at skifte dyne i tide og utide.

Sommerdyne

Sommeren byder ofte på højere temperaturer. Har du svært ved at holde temperaturen nede i dit soveværelse, kan det være rart med en sommerdyne, som er knap så varm. Du kan få en sommerdyne med lav bæreevne og lavere vægt, så du får den rette temperatur henover natten. En god og velreguleret temperatur om natten er forudsætningen for en god nattesøvn.

Vinterdyne

Vinterdynen er til dig, som elsker at krybe under en dejlig varm dyne om vinteren. Vinterdyner har ofte en høj bæreevne og dermed en højere isoleringsevne. Vintermånederne kan være kolde, og hvis du har et køligt soveværelse, hvor du måske endda sover med åbent vindue, kan en vinterdyne være et godt valg.

Certificering af dyner

Der findes forskellige certifikater, når det kommer til dyner. Når du kigger på en dyne med særlige certifikater, sikrer du dig, at du får en dyne, der er allergivenlig og produceret under miljøvenlige og bæredygtige forhold. Vi kan desværre ikke undgå husstøvmider i vores hjem. Selvom du vasker din topmadras og dyne og lufter godt ud, vil de forekomme i højere eller mindre grad i hjemmet. Din dyne kan ikke holde til at blive vasket hver uge, og derfor kan du med fordel købe en dyne med særlige certificeringer. De 3 certifikater som du oftest vil støde på er Nomite, Oeko-Tex og Downafresh.

NOMITE: Dyner med denne certificering er tætvævet, så støvmider ikke kan trække igennem betrækket. Allergivenlig og med til at forbedre sovemiljøet.

OEKO-TEX: Dyner med denne certificering er fremstillet af tekstiler, der ikke indeholder skadelige kemikalier.

Downafresh: Dyner med denne certificering har dun, som er fremstillet og behandlet efter de højeste krav i Europa. Det drejer sig om dun, der er behandlet med høj standard inden for hygiejne og renlighed.

Vedligeholdelse af din dundyne

For at få et godt sovemiljø som er forudsætningen for en god søvn, er det vigtigt at vedligeholde din dyne. Når du vedligeholder din dyne, vil du også opleve at levetiden på dynen forlænges. Typisk kan en dyne holde mellem 5-10 år, før den trænger til at blive udskiftet. Vedligeholder du din dyne, vil du opleve at levetiden nærmere er 10 end 5 år. Der er nogle forskellige ting, du kan gøre for at holde din dyne frisk og sund. For det første er det en god idé at vaske din dyne minimum én gang om året. Det anbefales dog, at den vaskes 2-4 gange om året, men heller ikke mere end det, da dynen også slides i vask.

For at sikre dig at eventuelle støvmider og bakterier fjernes fra dynen, skal den vaskes på 60 grader. Her er det vigtigt, at du følger vaskeanvisningen på din dyne. En dyne fylder en del og det anbefales, at den vaskes i en maskine, der minimum kan indeholde 7 kg. Det tager noget tid at vaske og tørre en dyne, så sørg for at sætte tid af til det. Dynen skal være hundrede procent tør, før du anvender den.

Her er nogle råd, før du går i gang med at vaske din dyne:

 • Husk at kigge på vaskeanvisningen først.
 • Vælg skånsom vask og centrifugering.
 • Anskaf vaskemiddel uden enzymer, når du vasker dyne med dun og fjer. Enzymer vil nemlig nedbryde deres naturlige fedtlag og dermed ødelægge deres isolerende egenskaber.
 • Vaskemiddel til uldvask kan være en mulighed til dun og fjer, hvorimod du kan bruge din almindelige vaskemiddel til fiberfyld.
 • Brug et par tennisbolde når du tørrer dynen i tørretumbleren, på denne måde kan du undgå at fyldet klumper. Tag også gerne dynen ud af tørretumbleren undervejs og ryst den.
 • Det er en lang proces at tørre dynen, men det er vigtigt, at den er helt tør, før du tager den i brug. Er dynen ikke helt tør før den anvendes, vil dynens fyld klumpe og miste effekten.
 • Et lille tip fra bl.a. Drømmeland og Soveland når det kommer til tørring af dyne: Vej dynen før du vasker den og vej den igen, når du tænker, at den er helt tør. Når dynen er tør nok til at blive taget i brug, vil den veje ca. det samme, som før du vaskede den.

Andre ting du kan gøre for at vedligeholde din dyne:

 • Ryst dynen hver dag, så dunene fordeles jævnt.
 • Luft ud i soveværelset så fugten fra natten kan fordampe.
 • Vent med at lægge sengetæppe over dynen før den er dampet godt af.
 • Luft din dyne en gang om måneden men ikke i direkte sollys, da det har en negativ effekt på dunene.
 • Undgå at bruge en støvsuger på din dyne og lad vær med at banke på den.

Dyne størrelser

En god dyne har som sagt en afgørende rolle, når det kommer til en god nattesøvn. Der findes ikke noget værre end at vågne op med iskolde fødder, fordi dynen er blevet for kort i løbet af natten. En fingerregel siger, at man skal vælge en dyne, som er ca. 20 cm længere end ens højde. Det er den bedste måde, hvorpå du kan undgå at vågne med istapper om tæerne. Er du tæt på at være 2 meter, vil du blive glad for en dyne på 220 cm. Denne dynelængde er ret populær, også selvom din højde ikke er i nærheden af de 2 meter. En lang dyne giver dig mulighed for at putte dig godt til rette uden at skulle bekymre dig, om den er lang nok.

Der findes dyner i flere størrelser, men de mest almindelige er 140×200, som er en typisk enkeltdyne. Den fås også med ekstra længde, så størrelsen hedder 140×220. Derudover kan du også få en dobbeltdyne med forskellige mål. 200×200 har i mange år været den klassiske dobbeltdyne, men 200×220 er med den ekstra længde blevet mere og mere populær. Ønsker du en ekstra stor dobbeltdyne, kan den også fås i størrelsen 240×220. Hvilken størrelse du skal vælge afhænger af dine præferencer.

Dyner på tilbud

Er du på udkig efter et godt tilbud, vil du formentlig spare flest penge ved at købe en god kvalitetsdyne. De billige dyner kan sjældent blive meget billigere, og kvaliteten hænger som oftest sammen med kvaliteten. Skal du ud at investere i en ny dyne, kan det betale sig at give lidt mere for en god dundyne, hvor kvaliteten og komforten er i top. Køber du en alt for billig dyne i knap så høj kvalitet, kan du komme ud for at skulle udskifte den hurtigere end forventet.

Det der kan have en afgørende betydning for prisen, når du kigger på dundyner, er forholdet mellem dun og fjer. Dun er som sagt det dyreste dynefyld efterfulgt af fjer. Det billigste dynefyld er syntetisk fiberfyld som polyester. Når du vælger en dundyne kan du med fordel kigge på forholdet mellem dun og fjer, da det har en stor betydning for kvaliteten og dermed også prisen. Du kan sagtens være heldig at finde gode dundyner på tilbud. Gør dig nogle overvejelser om hvor meget komfort og kvalitet betyder for dig, og hold øje med gode tilbud.

Online forhandlere af dyner

Efter at have læst denne guide ved du måske lidt mere om, hvad du skal kigge efter i din nye dyne. Du kan derfor med det samme gå til en forhandler, som sælger dyner online. Du behøver ikke at gå ned i en fysisk butik for at finde den rette dyne. Nedenstående online forhandlere har et bredt sortiment. Flere af dem har også online chats, så du kan få yderligere hjælp. De er klar til at hjælpe med at besvare spørgsmål, så du let og bekvemt kan købe din nye dyne hjemmefra. Giv forhandlerne et besøg og se deres store udvalg.