Moskusdyner

Senest opdateret d.

Den mest optimale søvnkvalitet opnås ved en god seng. Derudover har dynen også en særdeles stor betydning for vores søvn. Dynen skal være med til at holde os varme i løbet af natten. Dog ikke for varmt, så hvordan finder man egentlig den rette dyne for en? Her på siden har vi samlet udvalgte Moskusdyner, da det er en dyne af høj kvalitet.

Hvad er en moskusdyne?

En moskusdyne er en dyne med dun fra en moskusand. Det der karakteriserer denne type dun er, at de er både lette og luftige. Derudover har moskusdyner en høj isoleringsevne, da den ofte har en bæreevne på 11-12. Vil du sikre dig en en dyne af god kvalitet, skal du vælge en dyne med en høj bæreevne, da det er dette, der karakteriserer en kvalitetsfuld dyne. Moskusdynens luftighed betyder, at dynen er god til at holde på varmen. På trods af det kan dynen med dens høje bære- og isoleringsevne også regulere kroppens temperatur i løbet af natten. Dynen kan nemlig transportere varme og fugt væk fra kroppen, når vi sover. Vi sveder en del i løbet af natten, derfor er denne egenskab særlig positiv.

Certificering

Du kan sikre dig en kvalitetsfuld dyne ved at vælge en dansk produceret moskusdyne. Her i Danmark har vi nemlig nogle ret strenge krav, når det kommer til produktionen. Derudover er der nogle certifikater, der kan være ret relevante at have kendskab til.

NOMITE: Denne certificering garanterer at vævet er så tæt, at ingen støvmider kan trække igennem.

OEKO-TEX: Denne certificering garanterer at de tekstiler, der er anvendt ikke indeholder skadelige kemikalier.

Downafresh: Denne certificering garanterer at de dun, der er anvendt er behandlet med stor omhu for renlighed og hygiejne. Derudover er både dun og fjer blevet indsamlet inden for en lovgivning, der sikrer en etisk dyrevelfærd.

Moskusdyner i tre forskellige udgaver

De fleste dyner fås i forskellige udgaver. Der er nemlig stor forskel på, hvilke behov vi mennesker har, når det kommer til dyner. Nogle får det utrolig varmt i løbet af natten, hvor andre er mere kuldskære og kommer hurtigere til at fryse. De forskellige årstider kan også have betydning for vores dyne valg. Nogle har forskellige dyner ift. sæson andre har en helårsdyne og nogen bruger dere sommer- eller vinterdyne hele året rundt. Det hele handler om, hvordan du skaber de bedste forhold til en optimal søvn. Foruden sommer-, vinter- og helårsdyne findes også begreber som sval, lun og varm. De kan være lidt svære at gennemskue, så nedenfor får du en kort beskrivelse af det enkelte begreb.

 • Sval: En sval dyne er den dyne, der er mindst fyldig og vil derfor også være mere kølig at sove med. Den er særlig anvendelig om sommeren eller generelt anvendelig for dig, der får det varmt, når du sover.
 • Lun: En lun dyne er den dyne, der har egenskaber lige i mellem sval og varm, og er derfor oftest en dyne, der anvendes som helårsdyne.
 • Varm: En varm dyne er typisk anvendt som vinterdyne. Den er også særlig god til dig, der let kommer til at fryse i løbet af natten.

Fordele ved en moskusdyne

En moskusdyne er en kvalitetsdyne, som derfor kan holde i mange år. Derudover har moskusdynen den fantastiske egenskab, at den effektivt kan transportere fugt og sved væk fra kroppen. Det er en ufattelig god egenskab, da det er med til at skabe optimale og positive rammer for din søvn. En anden fordel ved moskusdynen er dens isoleringsevne og evne til at lægge sig behageligt rundt om kroppen. Begge fordele der er fordelagtige for at sikre en god søvnkvalitet. Moskusdynen kan som sagt fås i flere udgaver enten sval, lun eller varm eller det der også kaldes sommerdyne, helårsdyne og vinterdyne. Disse udgaver har selvfølgelig nogle individuelle fordele, som du kan se længere oppe. Men ingen tvivl om, at hvis du vælger en moskusdyne uanset udgave, så får du en kvalitetsdyne, du kan have i mange år. Du skal blot sørge for at passe godt på den ved at følge de nedenstående vedligeholdelses tips.

Hvordan vedligeholder jeg min moskusdyne?

Skal din moskusdyne holde de næste mange år, er det vigtigt, at du sørger for at være god ved den. Moskusdynen består af luftige og lette dun, som du højst sandsynligt ønsker, at den skal bevare. Derfor kræver det, at du vedligeholder din moskusdyne korrekt.

 • Vent med at rede din seng
  Vent så vidt det er muligt med at lægge sengetæppe før der minimum er gået 1 time.
  Da vi afgiver en del sved og fugt i løbet af natten, er det vigtigt at dynen for lov til at komme af med denne fugt, så den kan genoprette dens luftighed.
 • Ryst dynen
  For at bevare moskusdynens lette og luftige dun, er det en god idé at ryste dynen godt, når du står op. Det kan være en fordel at ryste den på forskellige måder, så dunene bliver rystet godt og bliver fordelt jævnt inde i dynen.
 • Luft dynen
  Det er en god idé at lufte dynen ude i den friske luft så ofte som muligt. På den måde holdes den frisk og luftig. Det er dog vigtigt, at den ikke luftes i direkte sollys, da det kan skade dunene.
 • Vask dynen
  Det anbefales, at man vasker sin dyne en gang om året. Følg altid vaskeanvisningen på selve dynen, så du sikrer dig, at du vasker den korrekt. Du må ikke bruge almindeligt vaskemiddel til din moskusdyne. Det er vigtigt, at du bruger enzymfrit vaskemiddel, så du bevarer dunenes lanolin og opretholder dunenes høje kvalitet. Når dynen er vasket er det vigtigt, at den også tørres korrekt. Her er det igen en rigtig god idé at følge anvisningen på dynen. Ofte vil de dog kunne tørres i tørretumbleren og gerne med et par tennisbolde for at undgå, at dunene klumper for meget sammen.