Kugledyner

Senest opdateret d.

Kugledyner er gennem de senere år blevet utrolig populære, hvilket der er en klar årsag til. Det har igennem tiden været en dynetype, der har været særligt anvendt af personer med angstlidelser eller autisme. Der findes efterhånden både udtalelser fra eksperter, kliniske undersøgelser og brugeranmeldelser, der støtter op om den positive effekt en kugledyne har på den generelle søvnkvalitet. Kugledynen smyger sig om din krop, og du vil opleve at blive holdt om hele natten igennem.

Har du svært ved at finde ro, når du skal sove eller i løbet af natten, så kan en kugledyne være noget for dig. Tyngden i kugledynen gør, at den lægger sig om din krop, som et blødt kram. Den vil stimulere dine sanser, så du får nemmere ved at falde i søvn og dermed også forblive i den dybe søvn.

Hvad er en kugledyne?

En kugledyne er en specialfremstillet dyne, der er tungere end en almindelig dyne. Kugledyner indeholder, som navnet antyder, en masse små kugler, som bl.a. er med til at give dynen tyngde. Derudover er det de små kugler, der gør, at dynen smyger sig om din krop. Den ekstra tyngde kugledyner giver stimulerer berøringssansen, så du vil opleve en særlig tryghed og ro. Dette er med til at øge søvnkvaliteten og minimere opvågninger i løbet af natten.

Hvilke fordele er der ved kugledyner?

Der findes mange fordel ved at anvende en kugledyne. Det der gør den særlig populær er, at den kan have en positiv effekt på en ellers urolig søvn.

Reducerer angst og stress

Lider du af angst eller stress skal du altid søge hjælp hos fagpersoner som læger, psykologer osv. Kugledyner kan nemlig ikke være en erstatning for medicin eller anden behandling i situationer, hvor dette er nødvendigt. En kugledyne kan derimod have en positiv effekt i forhold til at forbedre søvnen i forbindelse med angst og stress. Tyngden i kugledynen kan være med til at skabe tryghed og på den måde mindske eller lindre symptomerne.

Positiv effekt på søvnproblemer

Kugledynens tyngde og evne til at smyg sig om din krop har en beroligende effekt. Ligger du om aftenen med tankemylder og en indre uro, så kan kugledynen måske være en løsning. Den vil stimulere dine sanser og få dig til at mærke din krop, hvilket kan være med til at skabe tryghed og ro. Denne tryghed og ro skulle gerne være med til at skabe bedre forudsætninger for at falde i søvn og også forblive i søvnen.

Den bedste kugledyne

Det er ret afgørende for effekten, at du vælger den helt rette kugledyne for dig. For at få den mest optimale virkning, er det en god idé at sikre sig, at kugledynen har den korrekte tyngde. Hos Hugged har de en anbefaling, der lyder, at man skal vælge en kugledyne, der vejer et sted mellem 8-12% af ens egen kropsvægt. Nedenfor kan du se, hvordan anbefalingen ser ud ift. forskellige kropsvægte.

  • Med en kropsvægt på 36 – 59 kg anbefales en kugledyne på 5 kg
  • Med en kropsvægt på 60 – 79 kg anbefales en kugledyne på 7 kg
  • Med en kropsvægt på 80 – 99 kg anbefales en kugledyne på 9 kg
  • Med en kropsvægt på +100 kg anbefales en kugledyne på 11 kg

Kan alle bruge en kugledyne?

En kugledyne kan være en rigtig god investering i forhold til at forbedre forudsætningerne for at opnå en optimal søvnkvalitet. Det er altid en rigtig god idé at rådføre sig hos sin læge, og især hvis du er gravid eller lider af vejrtrækningsproblemer, har problemer med blodcirkulationen eller andre udfordringer. På den måde sikre du dig, at du og din krop ikke tager noget i brug, der ikke er optimal. Derudover er det også en god idé at tage en snak med lægen inden små børn tager kugledyner i brug. Der findes nemlig også mindre kugledyner til børn og tyngdeposer til små babyer. Det anbefales dog altid at man tager en læge med på råd.

Kan en kugledyne vaskes?

De fleste kugledyner kan vaskes, det er dog utrolig vigtigt, at du følger vaskeanvisningen på den enkelte dyne. På den måde sikre du dig, at du ikke kommer til at skade eller ødelægge dynen. Langt de fleste kugledyner kan vaskes ved 30 eller 40 grader med lav centrifugering. De må ikke tørretumbles og skal derfor lufttørres. Derudover er det altid en god idé at lufte sin kugledyne i ny og næ, så der skabes et sundt og friskt sovemiljø. Sovemiljøet er nemlig også utrolig vigtigt, når det handler om at opnå en optimal søvnkvalitet.