Madrasser

Senest opdateret d.

Hvilken madras skal jeg vælge?

Det kan være utrolig svært at gennemskue, hvilken madras man skal købe, hvis ikke man helt ved, hvilke muligheder der findes. Vi har her lavet en oversigt over forskellige madrastyper og deres egenskaber. Det er en god idé at vide, hvad madrassen skal bruges til, og hvem den skal bruges af, inden du går i gang med at kigge efter ny madras.

Madrasser

En god madras er en madras, der tilgodeser dine behov og præferencer. Du bruger rigtig mange timer i din seng, og når du vælger madrastype, er det derfor vigtigt, at du har dine behov for øje. Vælger du din madras med omhu, vil du opleve at få en bedre nattesøvn, som er utrolig vigtig for, at du kan fungere optimalt i din hverdag. Når du investerer i en god madras, investerer du derfor også i din hverdag.

Madrasser fås i mange forskellige udgaver, fastheder osv. Hvilken madras du skal vælge afhænger derfor meget af, hvad den skal bruges til, og hvem den skal bruges af.

Madrastyper

Der findes forskellige madrastyper, som har hver deres opbygning og egenskaber. Når du vælger madras, er det derfor vigtigt, at du overvejer, hvilken sammenhæng madrassen skal bruges i.

Boxmadras

Boxmadrassen er ofte det oplagte valg, når du er på udkig efter en ny og simpel sengeløsning. Boxmadrassen er enkel og komplet i sin opbygning, da madrassen er bygget med træramme og lameller i bunden. Ofte følger der ben eller meder med i købet, så du blot skal montere dem på madrassen for at få en simpel og enkel seng. Boxmadrassen består af fjedre, polstring og komfortzoner som sammen danner grundlag for en god madras. Du kan vælge fasthed på din boxmadras, så den passer til din vægt og dine behov. Du får altså en rigtig god og stabil madras i en boxmadras. Derudover bruges boxmadrassen også typisk som bund i en kontinentalseng og elevationsseng.

Læs mere om boxmadrassen her

Springmadras

Springmadrassen er til dig, som er på udkig efter en madras til en sengeramme eller oven på en lamelbund. Springmadrassen kan ikke bruges som seng uden førnævnte. Derudover anbefales det ikke, at den bruges direkte på gulvet. En springmadras har nemlig brug for luft under sig, så den kan ventilere optimalt. Derudover kan springmadrassen vendes, så den slides mere jævnt og kan bruges i længere tid.

Springmadrassen er også den madrastype, som ofte er en del af opbygningen i en kontinentalseng eller elevationsseng. Springmadrassen er en anelse blødere end boxmadrassen og er særlig velegnet til de nævnte sengeløsninger. Springmadrassen er ligesom boxmadrassen opbygget af fjedre, polstring og komfortzoner. Du vil opleve en optimal og komfortable støtte i springmadrassen, når den bruges i disse sengekonstellationer.

Bliv klogere på springmadrassen her

Topmadras

En topmadras er et musthave til din seng eller madras. Topmadrassen er en tyndere madras, som bruges oven på den primære madras for at give ekstra støtte og forlænge levetiden på din madras. Topmadrassen tager al slitagen fra madrassen, og du vil dermed kunne have din madras i længere tid. En topmadras er langt billigere at udskifte fremfor den primære madras. Topmadrassen kan fås i forskelligt materiale, og hvilken der passer til dig afhænger af dine behov og præferencer. Topmadrassen kan også fjerne den irriterende revne i en dobbeltseng. Den kan desuden fås med split, så den kan anvendes i en elevationsseng, hvor hver side skal kunne hæves og sænkes uden, at den anden side påvirkes for meget.

Se mere om topmadrassen her

Skummadras

Skummadrassen består ikke af fjedre men udelukkende af skum. En skummadras er typisk lidt billigere end andre madrasser, men du kan sagtens få en skummadras bestående af flere lag skum, som gør det muligt at bruge madrassen dagligt. Skummadrassen skal ligesom springmadrassen bruges i en sengeramme eller i opbygningen af en sengekonstellation.

Skummadrassens kernetykkelse er ret afgørende for kvaliteten, da en høj kernetykkelse giver ekstra god støtte og komfort. Mange skummadrasser har indbygget en topmadras, så du ikke behøver at købe det udover. Skummadrassen er ofte lidt fastere i bunden, hvor toppen af madrassen er mere blød alt efter, hvilket materiale du vælger.

Se mere om skummadrassen her

Rullemadras

En rullemadras bruges ovenpå det øverste madraslag. Den tager al slitagen og vil dermed forlænge levetiden på din madras. Rullemadrassen tilfører ikke ekstra støtte eller komfort, men er udelukkende til for at beskytte din primære madras. Det er en billig løsning til at forlænge levetiden på din madras eller seng, og den er også meget billigere at udskifte. Rullemadrasser er typisk lavet af bomuld, da materialet er særlig velegnet til at absorbere fugt. Derudover kan rullemadrassen eller betrækket typisk vaskes ved høje temperaturer, så du sikrer dig en frisk og bakteriefri seng eller madras, som i den grad også har stor betydning for kvaliteten af din søvn.

Læs mere om rullemadrassen her

Køb din madras online

Du kan sagtens købe din madras online. Forhandlere som sælger senge, madrasser osv. på nettet er ofte ret gode til at have velskrevede beskrivelser ved deres produkter. Det gør det nemmere for dig at gennemskue, hvilken madras eller sengetype der passer bedst til dig og dine behov. Derudover har en del forhandlere chat på deres hjemmeside, så du kan få hjælp, mens du kigger på de forskellige madrasser og produkter.

I forhold til hvilken fasthed du skal have på madrassen, er det din vægt som er ret afgørende, og så kan du læse dig frem til, hvilken fasthed der er mest optimal til dig. Langt de fleste forhandlere har en prøveperiode, så du har mulighed for at prøve din madras af derhjemme i vante omgivelser. I en fysisk butik har vi nemlig desværre tendens til at vælge en madras, som er alt for blød, da den føles behagelig i de få minutter, vi ligger i den nede i butikken. Vælg derfor ud fra din vægt, særlige behov og præferencer. Dette kan du nemlig sagtens gøre hjemmefra.

Online forhandlere af madrasser

Der findes en del sengeforhandlere, som har et bredt sortiment af madrastyper. Nogle forhandlere har dog udvalgte specifikke madrastyper og undladt nogle få andre. Det kan være svært at gennemskue, hvor man skal købe sin nye madras, hvis man gerne vil købe den online. Herunder kan du se en lille oversigt over nogle af de online forhandlere, som sælger forskellige madrastyper.