Springmadras

Senest opdateret d.

Hvad er en springmadras?

En springmadras kendetegnes ved sin fleksibilitet, behagelige komfort og holdbarhed. Springmadrassen består af et fjedersystem, polstring og betræk. Springmadrassen har ikke en træramme, hvilket betyder, at du ikke kan sætte ben direkte på madrassen, som du kan med boxmadrassen. Springmadrassen har ligesom så mange andre madrasser ikke godt af at ligge direkte på gulvet, da den ikke kan ånde og ventilere. Det er derfor en god idé enten at anvende en sengeramme eller placere en boxmadras under springmadrassen. Derudover er en springmadras også særlig anvendelig og velegnet i mange sengekonstellationer såsom i elevationssenge og i opbygningen af en kontinentalseng.

Fjedresystem

En springmadras består af en kerne med fjedre. Der findes forskellige fjedretyper, hvor de mest anvendte er pocketfjedre, multipocketfjedre eller bonell fjedre.

 • Pocketfjedre – Fjedre som ikke er forbundet, og som dermed er uafhængige af hinanden. Fjedrene reagerer individuelt på den vægt de pålægges.
 • Multipocketfjedre – Samme type fjedring som pocketfjedre, dog er der flere multipocketfjedre pr. kvadratmeter, hvilket gør madrassen mere fast og holdbar over for en tungere vægt.
 • Bonell fjedre – Fjedrene er forbundet og vil derfor påvirke hinanden, når der lægges vægt på madrassen.

Pocketfjedre også kaldet posefjedre består af poser med individuelle fjedre, som er uafhængige af hinanden og dermed ikke forbundet. Da fjedrene ikke er forbundet reagerer de individuelt på den vægt de pålægges. Du vil altså opleve en bedre og mere personlig støtte på kroppen, da fjedrene arbejder ud fra din kropsvægt og kropsbygning. Denne type fjedring vil således tilgodese og stabilisere de typiske trykpunkter såsom nakke, skuldre, ryg, hofter og lænd.

Forskellen på pocketfjedre og multipocketfjedre består i, at der er flere multipocketfjedre pr. kvadratmeter. Dette gør, at madrassen bliver mere fast og kan holde til en højere kropsvægt og stadig give den rette og fornødne støtte, der skal til en god nattesøvn.

Bonell fjedre er forbundet af en metaltråd og vil derfor påvirkes som en helhed og ikke som individuelle fjedre, som det ses ved pocket og multipocket fjedrene. En springmadras med Bonell fjedre, vil ikke forme sig efter kroppens opbygning, men hver fjedre vil give efter hver gang en af fjedrene i madrassen aktiveres. Det er klart pocketfjedre og multipocketfjedre, der er de mest anvendte og mest populære.

Polstring

Fjedresystemet er beskyttet af den omkringliggende polstring, som også har en stor betydning for springmadrassens egenskaber og kvaliteter. Der findes mange forskellige typer materiale, når det kommer til polstringen i en springmadras. Herunder ser du egenskaberne for latex, purskum og memoryskum. Der findes flere typer af skum, men dette er de mest anvendte.

 • Latex – Materialet latex har den egenskab at være et fleksibelt naturmateriale, som både er støttende og særlig åndbar. Giver fjedrene stabilitet og fleksibilitet.
 • Purskum – Et materiale der transporterer fugten væk fra din krop om natten, hvis du har det varmt og sveder.
 • Memoryskum – Et fleksibelt materiale der former sig efter din kropsbygning og giver den rette støtte.

Komfortzoner

En springmadras kan fås med forskellige antal komfortzoner. At madrassen har flere komfortzoner betyder, at madrassen er inddelt i zoner med hver sin hårdhed. De typiske antal af komfortzoner er 3, 5 og 7. Jo flere komfortzoner jo mere trykaflastning og jo bedre vil komforten og støtten være. En komfortzone tilgodeser og yder en særlig støtte til områder, der er særlig belastede i løbet af dagen. Det kunne bl.a. være nakke, skulder, hofte og lænd. Komfortzonernes hårdhed er forskellige, da skuldrene ikke behøver samme hårdhed som hoften. Med mange komfortzoner får du den fornødne støtte, optimal blodcirkulation og dermed også bedre nætter.

Hvilke fordele er der ved en springmadras?

Der er mange fordele ved at vælge en springmadras. Springmadrassen har bl.a. den gode egenskab, at den er usædvanlig god til at ventilere og kan derfor holde sig frisk. Derudover kan den rense sig selv og dermed holde din seng fri for bakterier. Med en springmadras får du altså en madras, der kan forbedre dit sengeklima og dermed dit søvnmiljø.

God åndbarhed

Når vi sover, arbejder kroppen videre med at forbrænde, og det er derfor uundgåeligt at afgive kropsvæske i løbet af natten i form af sved. Sveden vil trænge ned i madrassen, og det vil derfor være at foretrække at have en madras med god ventilation og luftcirkulation, som en springmadras har. For at spare springmadrassen for slitage, kan du med fordel anskaffe dig en topmadras, som kan lægges oven på springmadrassen. Din springmadras vil stadig kunne benytte sin åndbarhed og ventilation, og på samme tid vil dens levetid forlænges. Mange springmadrasser er vendbare, så du kan også forlænge madrassens levetid ved jævnligt at vende den om.

Springmadrassen som en del af en sengeløsning

Springmadrassen kan benyttes som seng alene, så længe du anvender en sengeramme, hvor du kan montere ben på, da dette ikke er muligt at gøre direkte på springmadrassen. En anden fordel ved springmadrassen er også, at den kan bruges sammen med en boxmadras eller i en anden sengekonstellation. Sammen med eksempelvis en boxmadras som du bl.a. ofte har i en elevationsseng, kan springmadrassens gode ventilation og friskhed komme komme til gode. Da springmadrassen ofte er den øverste madras, vil den hjælpe med at holde sengens madrasser friske og dermed forlænge levetiden på din seng. Det er uundgåeligt at selv en springmadras går hen og bliver slidt og trænger til udskiftning. Fordelen ved at have en springmadras som sin øverste madras er, at du kan nøjes med at udskifte den og ikke hele sengen. Dette må være at foretrække, da det på den lange bane er billigere.

Endnu en fordel ved at vælge en springmadras er, at du får muligheden for at vælge fastheden på selve madrassen ud fra din vægt og dine behov. Der er altså en klar guideline for, hvilken fasthed der passer til din kropsvægt. Læs mere om dette herunder.

Hvilken springmadras skal jeg vælge? Og hvilken fasthed passer til mig?

Først og fremmest bør du vælge en springmadras med pocketfjedre eller multipocketfjedre. Disse fjedretyper kaldes også posefjedrer og har den formidable egenskab, at de påvirkes af den vægt de pålægges. Fjedrene er som navnet antyder i flere små poser i madrassen. Inde i disse poser er de dog ikke forbundet, og de vil derfor reagerer individuelt på det tryk de pålægges. At vælge en springmadras med denne type fjedring vil derfor sikre dig en madras, der hundrede procent tilgodeser din kropsbygning, og dermed vil din søvnkvalitet forbedres.

Det er dog fejlagtigt at tro, at jo flere fjedre jo bedre. Fjedreantallet er blot med til at definere fastheden af madrassen og ikke kvaliteten. Den bedste springmadras er altså ikke den med flest fjedre, men den der passer bedst til din kropsvægt. En springmadras med multipocketfjedre har flere fjedre pr. kvadratmeter, hvilket resulterer i en fastere madras. Denne type fjedring anbefales dog mest til personer med en vægt over 95 kg, da den har den rette fasthed i forhold til vægten der pålægges madrassen. Se en guideline for vægt og hårdhed herunder.

Vælg fasthed ud fra din kropsvægt

Hos de forskellige senge- og madrasforhandlere er der en guideline for, hvilken type springmadras du skal vælge. Tjek derfor den rette guideline hos den forhandler du kigger hos. Herunder ses en oversigt, som tager udgangspunkt i guidelines fra Bedre Nætter og Sengetid. Oversigten er udelukkende lavet ud fra din vægt, da det er den, der er afgørende for, hvilken hårdhed der passer bedst til dig. Som udgangspunkt siger man, at jo mere du vejer, jo mere støtte og hårdhed har du brug for.

 • Er din vægt under 75 kg anbefales en springmadras med pocketfjedre i en medium hårdhed.
 • Er din vægt mellem 75 kg og 95 kg anbefales en springmadras med pocketfjedre med fast hårdhed.
 • Er din vægt +95 kg anbefales en springmadras med multipocketfjedre i fast hårdhed.

Oversigten ovenfor er som sagt kun en guideline og en anbefaling. Måske du har en vægt på +100 kg, men foretrækker en blødere madras end den type, der er anbefalet til din vægt. I dette tilfælde kan du i stedet vælge en fast springmadras men med pocketfjedre. Omvendt kan det være, at din vægt siger under 75 kg, men du foretrækker en fastere madras end anbefalet. Her kan du i stedet vælge en fast pocketfjedre i stedet for en medium. Der er altså rig mulighed for selv at bestemme, hvilken hårdhed du ønsker, men der findes denne guideline, som kan være relevant at tage udgangspunkt i. Du kan have særlige skavanker eller præferencer, som gør, at du skal kigge efter en anden fasthed end denne guide angiver. Brug denne som guide og husk at have eventuelle andre behov med in mente.

Størrelser

Springmadrasser kan købes i forskellige størrelser hos mange forhandlere. De mest almindelige størrelser på en springmadras er:

 • 80 x 200
 • 90 x 200 – En typisk enkeltmandsseng
 • 120 x 200
 • 140 x 200 – En typisk trekvartseng
 • 160 x 200
 • 180 x 200 – En typisk dobbeltseng
 • 90 x 210
 • 180 x 210

De forskellige forhandlere kan som sagt sagtens have flere størrelser. En forhandler som Bedre Nætter tilbyder endda at lave en springmadras med specialmål, hvis dit behov er udenfor de gængse mål, som ellers findes ved forhandlerne.

Det mest almindelige mål på en enkeltmandsseng er 90×200. En enkeltmandsseng bruger mange eksempelvis, hvis man sover alene, til gæsteværelset eller børneværelset.

En trekvartseng har oftest et mål på 140×200 og ses på rigtig mange teenagers værelser. Den klassiske dobbeltseng måler typisk 180×200 og passer perfekt til soveværelset, hvis du har en partner eller bare gerne vil have en stor seng at boltre dig i om natten.

Hvad koster en springmadras?

Prisen på en springmadras spænder bredt. De typiske priser på en springmadras ligger et sted mellem 3.000 og +8.000 kroner. Går du ud fra de forskellige guidelines, der findes i forhold til din vægt, og samtidig forholder dig til dine behov for støtte og hårdhed, vil du komme frem til flere modeller. Prisen hænger ikke altid sammen med kvalitet, men når det kommer til en god madras, må du aldrig gå på kompromis med komforten, da det er den, der skaber en god nattesøvn og ikke prisen på selve madrassen.

Online forhandlere af springmadrasser

Der findes som sagt flere forhandlere af springmadrasser og herunder kan du se et lille udpluk af dem.