Lagner

Senest opdateret d.

Det er en rigtig god idé at anskaffe dig et lagen til din madras, da lagnet beskytter mod snavs, sved og pletter. Med et lagen til at beskytte din madras, holder din madras længere. Derudover kan du holde hygiejnen i top, da lagnet er let at tage af og dermed kan vaskes ofte. En god hygiejne har nemlig også stor betydning for din søvnkvalitet.

En anden ting som gør lagnet til en god investering er, at det er med til at øge komforten på din madras. Dit lagen kan selvfølgelig ikke rette op på en slidt og gammel madras, men det kan være med til at gøre komforten og oplevelsen bedre. Vælg derfor et lagen lavet i et materiale, du synes er behageligt. Det kan være en god idé at finde ud af, om du er typen der får det varmt om natten eller om du er den mere kuldskær type. Du kan nemlig finde lagner der tilgodeser dine behov og præferencer.

Dit lagen kan også sagtens indgå som en del af din indretning. Langt de fleste lagner fås i mange forskellige farver, så du kan matche det med dit øvrige sengetøj. Derudover vil du med dit lagen og dit sengetøj kunne skabe den rette stil og oplevelse i dit soveværelse. På den måde bliver dit lagen en del af den forhåbentlige gode oplevelse det er, at dykke ned under dynen efter en lang dag. Endnu engang er komfort og oplevelse en stor del, når det kommer til at skabe gode forudsætninger for en god søvn.

Hænger pris og kvalitet sammen?

Som med så meget andet hænger pris og kvalitet også ofte sammen, når det kommer til lagner. Du kan sagtens købe billige lagner, og måske de til at starte med fungerer fint. Efter noget tid og efter et par vaske begynder de måske at blive løse og slidte. Du vil derfor opleve, at du ofterer skal købe nye. Det kan derfor godt betale sig at investere lidt mere, og få lagner der både sidder stramt selv efter utallige antal vaske og som ikke ser slidte ud efter kort tid. Gå derfor efter kvalitetslagner der holder faconen, sidder stramt og bevarer den glatte overflade.

Hvordan vasker jeg mine lagner?

For det første anbefales det, at man altid vasker sit lagen, før man tager det i brug. Når lagnet vaskes både før og efter brug, er det vigtigt, at du følger vaskeanvisningen på lagnet. Ved at følge vaskeanvisningen sikrer du også at lagnet holder så længe som muligt. Det er både godt for din økonomi og klimaet. En anden ting der er godt for dit lagen er at blive lufttørret i stedet for at komme i tørretumbleren. Det slider ikke på lagnet og samtidig kommer det til at dufte ekstra friskt. Hvilket fører til en anden vigtig ting i forbindelse med vask af dit lagen

Det kan nemlig være en rigtig god idé at købe lagner, der kan vaskes ved minimum 60 grader, da husstøvmider dør ved denne temperatur. Det er vigtigt for din søvnkvalitet, at hygiejnen og indeklimaet er i top, hvilket du opnår ved at vaske ved minimum 60 grader, og som nævnt tidligere, lufttørrer dit lagen.

Hvor mange forskellige typer lagner findes der?

Der findes flere forskellige typer lagner, så du har mulighed for at finde den, der lige netop passer til din madras og dermed din seng. Herunder ser du en liste og en kort beskrivelse af de lagner, der findes og som er det mest brugte.

 • Stræklagen:
  Et stræklagen kan både bruges til en boxmadras, en springmadras og en skummadras. Du kan selvfølgelig også bruge den på din madras, hvor topmadrassen ligger ovenpå. Stræklagner er oftest lavet i jersey bomuld, frotté eller andet strækbart materiale. Et stræklagen er kendetegnet ved at have en elastik rundt i kanten, der gør, at den sidder godt fast på madrassen.
 • Kuvertlagen:
  Et kuvertlagen passer til en topmadras. Kanterne er syet således at lagnet sidder stramt på topmadrassen.
 • Faconlagen:
  Et faconlagen kan bruges på en boxmadras og en springmadras og selvfølgelig også på disse madrasser med en topmadras ovenpå. Madrassen må dog ikke være højere end 30 cm, da lagnet ellers ikke vil kunne dække madrassen helt. Faconlagnet har elastik i hjørnerne, så det ligger fast om madrassen.
 • Kappelagen:
  Et kappelagen passer til en boxmadras og dækker både madras, meder og ben, derfor vil den også dække for eventuel opbevaring, du har under sengen.
 • Splitlagen:
  Et splitlagen bruges til elevationssenge, der har en topmadras med enten H-split (split i top og fodende) eller U-split (split i top).

Hvilket lagen skal jeg vælge?

Du skal vælge det lagen, der passer til din madras og din seng. Er det øverste lag på din seng en topmadras, kan du nøjes med at vælge et kuvertlagen. Hvis du ikke synes madrassen under din topmadras er særlig pæn, kan du vælge et stræklagen. Stræklagnet kan enten dække den underliggende madras eller både dække den og topmadrassen. Du kan også vælge et kappelagen, der giver den nederste del af sengen et flot udtryk, som kan være med til at pifte indretning op i soveværelset. Der findes altså flere muligheder. Find ud af hvilke forskellige lag af madrasser din seng består af og find derefter ud af, hvad du godt kan lide stilmæssigt.

Hvilket lagen er det bedste?

De bedste lagner er, så kliché som det end lyder, dem der opfylder dine behov. Men du kan vælge et lagen, der er lavet i naturlige og holdbare materialer. Økologisk bomuld er noget af det, der holder bedst og som samtidig er behageligt at ligge på. Derudover kan du kigge på, hvor tæt vævningen er på lagnet. Jo tættere vævning jo længere holdbarhed og jo mere behageligt er det at ligge på.