Allergivenlige puder

Senest opdateret d.

Vores søvn er utrolig vigtig. Du kan derfor med fordel sørge for, at du har de bedste forudsætninger for en god søvn. Foruden din seng er din dyne og pude vigtige elementer for netop søvnen. Til trods for navnet, så er allergivenlige puder absolut ikke kun for allergikere. De er selvfølgelig især at foretrække, hvis du er allergiker. Men allergivenlige puder har nogle egenskaber, der bidrager positivt til søvnen uanset.

Der findes allergivenlige puder med forskelligt fyld, som bl.a. kapok, silke eller naturdyn. De naturlige fibre i disse materialer er med til at holde støvmider og bakterier væk. Derudover er de fugttransporterende, hvilket er et vigtigt element i at holde bakterierne væk.

Sådan vasker du din allergivenlige pude

Når du har en allergivenlig pude eller dyne for den sags skyld, er det vigtigt at vaske og håndtere den korrekt, så den ikke mister effekten. På samme måde som med din dyne er det en god idé at vaske din pude 1-2 gange om året. Når du vasker din allergivenlige pude eller dyne er det vigtigt, at du anvender enzymfri vaskemiddel, da det nedbryder dunene. Husstøvmider og bakterier dør ved 60 grader, men det er meget vigtigt, at du følger vaskeanvisningen på din allergivenlige pude, da det desværre ikke er alle, der kan tåle så høje grader.
Langt de fleste allergivenlige puder må ikke tørretumbles og skal derfor lufttørre. Her er det en rigtig god idé ikke at hænge dem op, men lægge dem fladt ned gerne på et tørrestativ med mulighed for at få luft ind under. Derudover er det en god idé ikke at lægge dem direkte i solen, da den kan misfarve puden.

Sådan holder du husstøvmider væk

Astma-Allergi Danmark er eksperter inden for området. Vi har derfor forsøgt at samle nogle af de råd, de kommer med i forbindelse med at forebygge og holde husstøvmider nede. Det er ikke kun råd, du kan følge, hvis du er allergiker, men i særdeleshed også, hvis du ønsker et sundt sovemiljø. Det er nemlig råd, der er med til netop at skabe et sundt sovemiljø, som jo er ret vigtig, når det handler om at skabe positive forudsætninger for den gode nattesøvn.

Vent med at rede din seng

Du kan med fordel vente med at rede din seng. Din madras vil dermed få mulighed for at komme af med noget af al den fugt, der samler sig i løbet af natten. Vi afgiver nemlig en del fugt, når vi sover, hvilket er et luksus miljø for husstøvmider. Du kan derfor med fordel sørge for, at din seng bliver luftet godt igennem ved at vente med at rede din seng.

Husk at lufte ud

Når du lufter ud, bliver luften i rummet skiftet ud. Frisk luft har en god effekt på søvnen, så det er klart en fordel at få luftet godt ud. Du kan også lave gennemtræk, hvis det er muligt. Umiddelbart anbefales det, at der luftes ud 5-10 minutter op til 2-3 gange om dagen. Det kan for mange virke lidt uoverskueligt i en travl hverdag. Du kan derfor med fordel gøre det til en vane at lufte ud, når du står op om morgenen og om aftenen, inden du går i seng. På den måde får du luftet godt ud lige efter en god nats søvn. På samme måde får du skiftet luften i soveværelset lige inden sengetid, når du lufter ud om aftenen.

Hyppig vask af sengetøj

Sørg for at få vasket dit sengetøj hver uge eller minimum hver 14. dag. Vask gerne dit sengetøj ved 60 grader, da husstøvmider dør ved denne temperatur. En god rutine med vask af sengetøj vil også have en god effekt på din søvn.

Generel rengøring

Vil du gerne holde husstøvmiderne nede, kan du med fordel få lavet en rutine, hvor du gør rent en gang ugentligt. Ved at støvsuge og tørre overflader af, kan du holde husstøvmiderne nede.