Boxmadras

Senest opdateret d.

Hvad er en boxmadras?

Først og fremmest er en boxmadras og en boksmadras det samme, det er blot to forskellige måder at stave til det samme på. En boxmadras er den engelske betegnelse, men det er efterhånden også blevet den mest anvendelige herhjemme.

En boxmadras minder på mange punkter om en springmadras. Den primære forskel er, at langt de fleste boxmadrasser har lameller og en træramme, hvor der nemt kan monteres ben direkte på. Du kan også bruge madrassen i en sengeramme eller i opbyggelsen af en kontinentalseng og elevationsseng.

Hvis du er på udkig efter en ret simpel og enkelt seng, kan boxmadrassen være en mulighed, da den er nem at montere ben på. Køber du en boxmadras følger der i mange tilfælde en topmadras med i købet. Hvis ikke dette er tilfældet bør du overveje at anskaffe dig en topmadras, da du på denne måde får den bedste liggekomfort og boxmadrassen slides mindre.

Boxmadrassens opbygning

En boxmadras har ligesom springmadrassen et fjedresystem. De mest almindelige fjedretyper, der anvendes i en boxmadras er pocketfjedre og multipocketfjedre. Pocketfjedre er det samme som posefjedre. Pocketfjedre er igen bare den engelske betegnelse, som med tiden også er blevet den betegnelse, som oftest bruges herhjemme. Hvilken type fjedre der er i den madras, du vælger, er ret afgørende for liggekomforten. For sammen med polstringen, er det fjedrene der afgør, hvor god og personlig støtte du får i din madras.

  • Pocketfjedre – Fjedrene ligger i små stofposer og er ikke forbundet til hinanden. De arbejder individuelt ud fra den vægt de pålægges. En madras med pocketfjedre former sig derfor efter din krop og yder god støtte og komfort.
  • Multipocketfjedre – Har samme egenskab som pocketfjedren. Den eneste forskel er, at der er flere multipocketfjedre pr. kvadratmeter. Madrassen vil derfor være mere fast og kan holde til mere vægt.

Polstring

Fjedrene i boxmadrassen er omgivet af komfortskum, som beskytter fjedrene og som giver den rette støtte og komfort. Skummet kan variere meget alt efter hvilken kvalitet og hvilket materiale, der anvendes. Nogle af de mest populære materialetyper er hybridskum, latex og memory skum.

  • Hybridskum – Elastisk og fleksibel skumtype der tilpasser sig kroppens konturer. Ventilerende og åndbar som forlænger madrassens levetid og forbedrer sovemiljøet.
  • Latex – Naturmateriale som er fleksibelt og støttende. Giver fjedrene stabilitet og mulighed for at arbejde fleksibelt. Latex er meget åndbart og god til personer, der får det varmt om natten.
  • Memory skum – Trykaflastende skum. Former sig efter din kropsbygning og liggeposition. Holder på varmen.

Sammen med fjedrene udgør polstringen en stor betydning for din komfort og støtte. Vælger du en boxmadras med god polstring og den rette fjedertype og fasthed til din vægt og præferencer, vil du opleve at få den fornødne komfort og personlige støtte, som en god nattesøvn kræver. Du vil opleve at få bedre nætter, hvor din krop aflastes på den helt rigtige måde. Find ud af hvilken fasthed din boxmadras skal have ud fra din kropsvægt herunder.


Se 10 gode boxmadrasser her


Fjedretype og hårdhed

Når du skal vælge den rette type fjeder og dermed hårdhed på madrassen, anbefaler langt de fleste forhandlere, at du starter med at tage udgangspunkt i din vægt. Du får den bedste liggekomfort og støtte, hvis madrassen har den rette hårdhed og komfort, som din vægt kræver. Sover du sammen med din partner, som enten vejer mere eller mindre end dig, er det en god idé anskaffe madrasser med to forskellige fastheder. På den måde opnå i begge en bedre liggekomfort og får en bedre søvnkvalitet. En god tommelfingerregel som mange forhandlere går ud fra er følgende:

  • Med en vægt under 75 kg anbefales en boxmadras med pocketfjedre i en medium hårdhed.
  • Med en vægt mellem 75 kg og 95 kg anbefales en boxmadras med pocketfjedre med fast hårdhed.
  • Med en vægt på +95 kg anbefales en boxmadras med multipocketfjedre i fast hårdhed.


Jo mere du vejer jo mere støtte har du brug for. Fastheden er med til at opretholde en hensigtsmæssig position, så du ikke synker for langt ned i madrassen. Ovenstående oversigt er en anbefaling og en guideline, du kan følge, hvis du er i tvivl om, hvilken type fjedring og fasthed, som passer til dig. Det kan dog sagtens være, at du har særlige behov eller præferencer i forbindelse med madrassens fasthed. Vejer du eksempelvis under 75 kg og foretrækker en fast madras, kan du i stedet for den anbefalede boxmadras med pocketfjedre i medium hårdhed vælge en boxmadras med pocketfjedre med fast hårdhed.

Vejer du derimod over 100 kg og foretrækker en blødere madras end den anbefalede fasthed, kan du også sagtens her finde et alternativ. I stedet for en boxmadras med multipocketfjedre i fast hårdhed, kan du vælge en boxmadras med pocketfjedre i fast hårdhed. Der er nemlig ikke helt så mange pocketfjedre som multipocketfjedre pr. kvadratmeter, og madrassen med pocketfjedre vil derfor være en anelse blødere, selvom du vælger en fast madras.

Komfortzoner

De fleste madrasser er opdelt i komfortzoner. En komfortzone er et område af madrassen, som har en anden hårdhed end resten af madrassen. Det gode ved forskellige komfortzoner er, at de trykaflaster i de områder, hvor der er brug for det. Det er især områder ved skulder, nakke, ryg, hofter og lænd. Jo flere komfortzoner jo bedre trykaflastning får din krop, og jo bedre og mere behagelig søvn vil du opnå. Komfortzonerne har forskellige fastheder, da der vil være forskel på, hvor meget støtte dine skuldre skal have i forhold til dine hofter og lænd. Boxmadrasser fås oftest med 5 eller 7 komfortzoner, så du får den mest optimale støtte, som giver dig en god og behagelig liggekomfort, der vil forbedre din søvnkvalitet og give dig bedre nætter.

Tilbehør til din boxmadras

Der findes lidt forskelligt tilbehør, som du kan anskaffe til din boxmadras. En boxmadras er som nævnt tidligere perfekt som en simpel seng, da der kan monteres ben eller meder direkte på madrassen, da den ofte har en træramme. Disse ben følger også med hos nogle forhandlere. Herunder får du et lille overblik over noget af det tilbehør, der kan bruges til din boxmadras, som du anvender som seng.

Sengeben eller meder

Om du vælger sengeben eller meder til din boxmadras, er som udgangspunkt en smagssag. Der er som sådan ikke noget, der er bedre end andet. Har du en boxmadras med mål på eller over 140×200, kan det dog være en fordel at vælge meder. Mederne har en større støtteevne, og vil derfor gøre den store boxmadras mere stabil. Det vigtigste er dog, at boxmadrassen hæves over gulvet. Vi afgiver en masse fugt i løbet af natten, og for at madrassen kan ånde og holde sig frisk, er det vigtigt, at den hæves over gulvet, så der skabes mulighed for luftgennemstrømning. Dette er godt for madrassens levetid, men i den grad også for soveklimaet og søvnkvaliteten.


Se 10 gode boxmadrasser her


Rullemadras eller topmadras

Til nogle boxmadrasser medfølger en topmadras. Topmadrassen beskytter bl.a. boxmadrassen for slitage. Med en rullemadras beskyttes også topmadrassen, så også denne vil holde længere. En rullemadras er en tynd madras, som kan vaskes i vaskemaskinen, og dermed holdes frisk og hygiejnisk. Rullemadrassen kan forlænge levetiden på din seng, og den er ikke nær så dyr at udskifte som en boxmadras eller topmadras. Rullemadrassen har ikke nogen indvirkning på liggekomforten, men er udelukkende til for at skåne underliggende madrasser for slitage og fugt. Den er nem at rengøre og vil dermed medvirke til et hygiejnisk soveklima. Topmadrassen har modsat rullemadrassen en betydning for liggekomforten og kan derfor være en god investering for at få den bedste støtte og søvn.

Fuldend sengeløsningen med sengegavl eller sengeramme

En boxmadras som seng er ret enkel i sit udtryk. Ønsker du et mere luksuriøst eller hyggeligt udtryk til soveværelset, kan det være en løsning med en sengegavl eller sengeramme. Disse fås i mange forskellige afskygninger og prisklasser, men vil med garanti give et løft til din seng og dit soveværelse.

Der findes andre ting, der kan give din seng og generelt dit soveværelse et ekstra pift eller mere livligt udtryk. Du kan bl.a. købe et sengetæppe, pyntepuder eller flot og farverigt sengetøj.

Fordele ved en boxmadras

Der findes flere fordele ved en boxmadras. Den kan bruges som seng, da der på de fleste boxmadrasser allerede er lameller og træramme, som gør det muligt at montere ben eller meder direkte på madrassen. Du kan derfor med en boxmadras få en simpel og prisvenlig seng, som du også kan ligge godt i.

  • Boxmadrasser findes i forskellige fastheder og hårdheder, og du vil derfor kunne finde lige den, der passer til dig, din vægt og din kropsbygning. Sammen med madrassens hårdhed, fjedring og komfortzoner får du en boxmadras, der tilpasser sig din liggeposition og støtter de rette steder.
  • En boxmadras er god til at ventilere, og når den hæves over gulvet, er der god mulighed for luftgennemstrømning, som er en af madrassens egenskaber, der vil holde den frisk og hygiejnisk i længere tid.
  • Det enkle udtryk som en boxmadras har gør, at den kan anvendes i de fleste rum og soveværelser uden visuelt at fylde ret meget. Derudover vejer den ikke forfærdelig meget og er derfor også nem at rykke rundt med, når der skal ændres på indretningen.

Forlæng levetiden på din boxmadras

Har du anskaffet dig en boxmadras, som du er blevet glad for, og som du selvfølgelig gerne vil have i så mange år som muligt, kan det være en god idé at tage et kig på følgende tips og råd til, hvordan du forlænger levetiden på din boxmadras. Det er nogle ganske enkle og få ting, som kan forlænge levetiden et par år.

  • Undgå at dække den til med et sengetæppe om morgenen.
  • Fold dynerne sammen og læg dem i fodenden af sengen.
  • Sørg for at lufte ud, så fugten kan fordampe.
  • Red først sengen efter nogle timer, så fugten kan nå at fordampe.
  • Skab luft under madrassen, så der kommer luftgennemstrømning.

Hvis ikke der medfølger en topmadras eller en rullemadras til din boxmadras, kan dette også være en god investering, hvis du gerne vil holde din boxmadras i live så længe som muligt. En topmadras eller en rullemadras lægges ovenpå boxmadrassen og tager det meste af slitagen, så boxmadrassen skånes.


Se 10 gode boxmadrasser her


Boxmadrasser i forskellige størrelser

Boxmadrasser findes i flere størrelser og er med deres lethed nemme at flytte rundt på. Du kan købe en boxmadras i en størrelse som en enkeltmandsseng, som kan bruges på børneværelset, teenageværelset eller gæsteværelset. En typisk enkeltmandsseng måler 80×200 eller 90×200, men har du brug for mere plads, kan den også fås i 80×210 og 90×210. Man kan ikke undgå at vende og dreje sig lidt om natten, og derfor kan det være rart med lidt ekstra plads i sengen.

Er du på udkig efter en seng, der er større end en enkeltmandsseng, så kunne en boxmadras med målene 120×200 og 140×200 være et godt bud. Denne størrelse seng kaldes enten halvandenmandsseng eller en trekvartseng. Denne størrelse er ideel til teenageren, til dig der skal flytte hjemmefra eller til dig, som sover alene, men ønsker lidt mere plads end en enkeltmandsseng har. Det gode ved en trekvartseng er, at du har masser af plads, når du sover alene, men samtidig er der faktisk plads til, at der kan sove to i den. Så har du overnattende gæster, behøver du ikke at redde en ekstra seng eller madras.

Boxmadrassen findes også i størrelsen 160×200. Denne størrelse er særlig god til par, som måske ikke har helt så meget plads som en stor dobbeltseng kræver. Denne størrelse er nemlig en smule mindre, og fylder derfor ikke så meget på det lille soveværelse. Der er dog stadig plads til begge parter og plads nok til, at man kan vende sig om natten. En fin alternativ størrelse, hvis ikke der er plads til en større dobbeltseng.

Den mest populære størrelse blandt par eller personer, som gerne vil have en stor dobbeltseng er 180×200 eller 180×210, hvis man ønsker lidt ekstra længde. Disse størrelser er ideelle, hvis man ønsker sig masser af plads.

Der findes selvfølgelig også enkelte størrelser udover de ovennævnte, men det er de mest almindelige og anvendte størrelser hos mange forhandlere.

Hvor kan jeg købe en boxmadras?

Du kan købe en boxmadras hos de fleste sengeforhandlere. Herunder kan du se blot nogle af de forhandlere, der findes i Danmark.

Hvad koster en boxmadras?

En boxmadras er en prisvenlig seng, hvor du får meget for pengene. Du kan dog finde boxmadrasser i forskellige prisklasser og kvaliteter. Prisen afhænger selvfølgelig af kvaliteten og størrelsen på madrassen. Når du kigger efter en boxmadras, kan det også være værd at kigge på, hvad der følger med i købet. Hos nogle forhandlere får du både ben eller meder med og dertil også en topmadras.

Som med så meget andet kan du også være heldig at finde en boxmadras på tilbud. Det kan være svært at forudsige disse tilbudspriser, men du vil formentlig kunne finde boxmadrasser på tilbud helt ned til omkring 2-3.000 kr. De dyreste boxmadrasser er bl.a. de store dobbeltmadrasser, som kan fås helt op til en pris på + 20.000 kr. Hvis prisen er altafgørende for dig, kan du med fordel tjekke, hvad du får med i købet hos de forskellige forhandlere. Vil du derimod ikke gå på kompromis med kvaliteten og komforten, er det dér, du skal lægge dit fokus, når du vælger en boxmadras. Du kan dog sagtens få en boxmadras i god kvalitet til en god pris, det er bare med at holde øje og være opmærksom på, hvad der følger med i købet.