Hvor tung skal en tyngdedyne egentlig være?

Skrevet af
Simone Simonsen
Senest opdateret d.

Hvorfor bruge en tyngdedyne?

En tyngdedyne er som navnet antyder en lidt tungere dyne. Tyngdedynens tyngde gør, at dynen smyger sig om din krop på samme måde som et kram. Du vil derfor opleve, at kroppen bedre kan slappe af og finde ro. Forskning viser, at tyngdedynen kan have en positiv effekt på nervesystemet, hvorfor tyngdedyner ofte anbefales til folk med mentale udfordringer såsom stress og angst.

Du behover dog ikke lide af hverken stress eller angst for at bruge en tyngdedyne. Du kan nemlig med fordel bruge en tyngdedyne, hvis du generelt lider af søvnproblemer, uro i kroppen eller har svært ved at falde i søvn. Tyngdedynens tyngde gør, at kroppen på samme måde som ved et kram frigiver gode hormoner som bl.a. oxytocin og serotonin. Disse hormoner er med til at skabe ro og afslapning i kroppen. Du vil derfor med en tyngdedyne ofte mærke en forskel i din søvnkvalitet.

Hvornår kan man bruge en tyngdedyne?

Som sagt kan alle bruge en tyngdedyne. Der hvor den er særlig effektiv er hos dig, der generelt har udfordringer med at falde i søvn, har uro i kroppen, tankemylder eller andre søvnproblemer. Tyngdedynen kan være med til at give din krop den ro og afslappethed, der skal til, når man skal sove. Så har du udfordringer med din søvn eller søvnkvalitet, kan du med fordel prøve en tyngdedyne. Du vil få følelsen af at blive puttet med et dejlig varmt kram, der frigiver de helt rette hormoner, som skal hjælpe dig ind i søvnen.

Hvor tung skal en tyngdedyne være?

Når du skal vælge vægten på din tyngdedyne er der nogle retningslinjer, du kan følge. Herunder ses et skema, som du kan bruge som pejlemærke. Anbefalingen lyder på, at du skal vælge en tyngdedyne der vejer ca. 10-15% af din egen kropsvægt.

Din egen kropsvægt
Under 60 kg
60-80 kg
80-100 kg
100-115
+115 kg

Anbefalet vægt på tyngdedynen
5 kg
7 kg
9 kg
11 kg
13 kg

Hvilken tyngdedyne skal man vælge?

Det er en god idé at lytte til anbefalingerne, der hvor du køber din tyngdedyne. Som udgangspunkt er det bedst at vælge en tyngdedyne, der vejer 10-15 % af din kropsvægt. Ovenfor ses en anbefaling, du kan vælge at følge. Har du nogle personlige præferencer, skal du selvfølgelig også tage dem med i dine overvejelser. Har du eksempelvis meget uro i kroppen og brug for ekstra tyngde, kan du vælge en tyngdedyne, der vejer lidt mere. Omvendt har du måske kun brug for en anelse mere vægt end din normale dyne, hvorfor du kan vælge en tyngdedyne, der vejer lidt mindre. Det er altid en god idé at forhøre dig hos den forhandler, hvor du køber tyngdedynen. De kan vejlede dig mere præcist ud fra et specifikt produkt.