Hvad er tankemylder? Og hvordan håndterer jeg det?

Skrevet af
Simone Simonsen
Senest opdateret d.

Tankemylder er en strøm af tanker, der farer rundt i hovedet. Disse tanker kan tit opstå på bagkant af bekymringer, som vi jo alle render rundt og har i ny og næ. Det bliver hurtigt en negativ spiral, der kan være svær at komme ud af. For nogen opstår tankemylder ofte om aftenen inden sengetid eller om natten, hvis man vågner. Det kan være svært at falde i søvn med tankemylder. På den måde kan tankemylder blive en stor kilde til dårlig søvnkvalitet. Læs med i dette indlæg, hvor vi prøvet at se på, hvad tankemylder er, og hvordan vi kan håndtere det.

Hvad er tankemylder?

Hvad er tankemylder så egentlig? Tankemylder er når en tanke bliver til flere tanker og desværre ofte af negativ karakter. Tankemylder kan føles som om, at du ikke har kontrol over dine tanker. Tankerne flyver rundt i hovedet. Det er ikke en stopknap, og det kan være svært at komme ud af tankemylderet, når det først ruller.

Hvorfor er det vigtigt at få stoppet tankemylderet?

Det at have tankemylder kan være utrolig invaliderende og påvirke både dit følelsesliv og din generelle adfærd. Det er en negativ spiral, der kun fodrer dine bekymringer, angst og stress. Derudover kan det også påvirke dit selvværd negativt, hvilket er endnu en årsag til at få stoppet tankemylderet inden det tager over i den hverdag.

Hvad kan man gøre ved tankemylder?

Det kan være utrolig svært at håndtere tankemylder og endnu sværere at få det stoppet. Der er dig nogle gode råd, man kan gøre brug af for at komme ud af tankemylderet.

  • Fokus på vejrtrækning
    Det kan være en god idé at fokusere på sin vejrtrækning. Med fokus på åndedrættet hjælper du dig selv med at komme ned i kroppen og ud af hovedet med de mange tanker.
  • Afledning
    Du kan aflede dine tanker med bl.a. musik. Du kan sætte noget musik på, der får dig ud af det humør, som tankerne har haft med sig. Find noget musik der enten giver dig ro og holder dig i nuet eller som får dig i en stemning, der kan hjælpe dig ud af de dårlige tanker. Musiksmag er meget individuelt og kun du ved, hvad der kan skabe et bestemt humør eller tilstand i krop og sind.
  • Mindfulness og metakognitiv terapi
    Du kan arbejde med at træne din hjerne til at reducere dine tanker, så de ikke bliver til tankemylder. Ved hjælp af mindfulness og metakognitiv terapi kan du lære nogle teknikker, der kan hjælpe dig med at håndtere dine tanker.

Hvordan stopper jeg mit tankemylder om natten?

Det kan være så trættende at ligge og vende og dreje sig i løbet af natten uden at kunne finde ro. Tankemylderet kan ofte tage over om natten, og gøre det meget besværligt at finde ro og finde ind i søvnen igen. Generelt for at arbejde med håndtering af tankemylder, kan du prøve nogle af ovenstående råd. Derudover kan du, når tankemylderet opstår om natten, prøve at notere nogle af dine tanker ned på en blog, der ligger på sengebordet. Øv dig i at skrive dem ned for at parkere dem der, i forsøget på at få dem ud af hovedet.

Du kan også prøve at tage fat i en tanke og tænke den til ende. Hvad er det værste der kan ske? Og hvad kan man så gøre for at løse det? Der findes flere måder at håndtere dine tanker på, og metakognitiv terapi kan være en fordel at arbejde med, da du får nogle redskaber til at arbejde med dine tanker og stoppe den onde spiral af tanker.