Gode råd til at forbedre nattesøvnen

Skrevet af
Simone Simonsen
Senest opdateret d.

Hvordan vi sover har stor betydning for vores generelle helbred og sundhed. Du skal derfor ikke lade dig tage til takke med dårlig søvn, men finde ud af, hvad du kan gøre for at forbedre din nattesøvn. Du kan sagtens sove tilpas mange timer, så du burde vågne frisk og veludhvilet, men det er desværre ikke altid at antal timer er nok. Når det kommer til søvn, er det vigtigste nemlig kvalitet og ikke kvantitet. De antal timer du sover skal helst være kvalitetsfulde, så du får det optimale ud af din søvn. Det er i søvnen, at vores krop restituerer og gendanner sig selv. Det er her hjernen bearbejder dagens aktiviteter og hvor du får fornyet din energi. Er din søvnkvalitet dårlig og ønsker du at forbedre din nattesøvn, så læs med her og bliv klogere på, hvordan du kan forbedre nattesøvnen.

Hvordan får man bedre nattesøvn?

Vores nattesøvn kan blive påvirket af mange ting. Stort set alle mennesker vil på et tidspunkt i livet opleve korte eller længere perioder med dårlig søvn. Det kan skyldes mange ting og forekommer søvnløshed eller søvnbesvær i længere tid, er det altid en god idé at snakke med sin læge for at udelukke eventuelle sygdomme. De mest almindelige årsager til dårlig søvn er bekymringer, stress, udfordringer på jobbet eller privat.
Der findes heldigvis nogle ting, du kan gøre i forsøget på at forbedre din nattesøvn. Følger du nogle af disse råd kan du optimere forudsætningerne for en bedre nattesøvn.

6 gode råd til bedre nattesøvn

 1. Dyrk motion
  Fysisk aktivitet i løbet af dagen kan være med til at forbedre din nattesøvn. Det er dog vigtigt, at du ikke dyrker motion de sidste timer op til sengetid.
 2. Undgå koffein og alkohol
  Vil du gerne opnå bedre nattesøvn, kan du med fordel undgå at indtage koffein eller alkohol sidst på dagen og om aftenen inden sengetid.
 3. Undgå skærm inden sengetid
  Selvom det er fristende at se fjernsyn lige til du skal sove, så kan det være en dårlig idé, hvis du vil forbedre din søvn. Det samme gælder telefon, ipad osv. Forskning siger, at det blå lys fra skærmene hæmmer søvnhormonet melatonin, som dermed kan påvirke nattesøvnen og evnen til at falde i søvn negativt.
 4. Sundt og friskt sovemiljø
  Forudsætningerne for en god nattesøvn bliver også skabt ved at have et godt sovemiljø. Sørg for at skifte sengetøj regelmæssigt og luft ud dagligt.
 5. Brug kun din seng, når du skal sove
  Det kan være en god idé at gøre det til en vane kun at benytte sengen, når du skal sove. Undgå derfor at ligge i sengen og se fjernsyn eller læse. På den måde kan du vænne din krop til, at den kun skal sove, når du lægger dig i sengen. Har du problemer med at falde i søvn, kan du prøve at rejse dig efter 15-20 minutter og gå ud af soveværelset.
 6. Skab en god og stabil søvnrytme
  Det kan være en fordel at have den samme rytme hver dag, så din krop vænner sig til, hvornår den skal sove og stå op. Sørg så vidt muligt at gå i seng samme tid hver aften og stå op samme tid hver morgen. Det er med til at give en stabil døgnrytme, som din krop kan vænne sig til.

Kan magnesium hjælpe en til at sove bedre?

Vores søvn er essentiel for vores velbefindende og har du en dårlig søvnkvalitet, kan det være en rigtig god idé at undersøge, hvordan den kan forbedres. Nogle af de hyppigeste årsager til dårlig søvn er stress, tankemylder, bekymringer osv. Det er ting der i kortere eller længere perioder kan bidrage til dårlig søvn. Der er dog også andre faktorer såsom dårlig kost, for lidt motion og manglende mineraler i kroppen, som kan være årsag til at din søvnkvalitet ikke er i top. Her kan der især være tale om mineralet magnesium.

Magnesium er utrolig vigtigt i forhold til vores nattesøvn. Magnesium har en stor betydning for forskellige processer i kroppen herunder muskelafspænding, væskebalancen og ikke mindst reguleringen af vores søvn. Magnesium fås i pilleform, men det findes også i forskellige madvarer som ses herunder.

 • Bladgrønt (fx grønkål og spinat)
 • Nødder (fx mandler, paranødder og cashewnødder)
 • Bælgfrugter (fx sorte linser og bønner)
 • Frø (fx sesamfrø, græskarkerner og solsikkekerner)
 • Quinoa eller brune ris