Den optimale temperatur i soveværelset

Skrevet af
Simone Simonsen
Senest opdateret d.

Vi hører dagligt om, hvor vigtig vores søvn er for vores velbefindende. Hvor stor betydning vores seng, dyne og pude har for hvor godt vi sover. Der findes dog en hel del andre faktorer der har en lige så stor, om end ikke vigtigere rolle, når det kommer til at optimere vores søvnkvalitet. Herunder er der bl.a. temperaturen i soveværelset. Hvilken temperatur vi sover i, har nemlig også betydning for, hvor godt vores krop kan hvile og sove uforstyrret.

Hvad er den bedste temperatur at sove i?

Ifølge søvnforskning er den bedste temperatur at sove i for langt de fleste 16-18 grader. Ved denne temperatur bruger kroppen mindre energi på at temperaturregulere. Når kroppen bruger mindre energi, vil det medvirke til større ro og dermed dybere søvn.
Sover du i et meget koldt rum og koldere en 16-18 grader, vil kroppen bruge mere energi. Den vil automatisk arbejde på at holde varmen, og dermed vil du måske opleve at få en mere urolig søvn. Omvendt hvis du sover i et for varmt soveværelse, vil kroppen anvende energi i form af at producere sved for at komme af med varmen.

Den bedre temperatur i soveværelset er i sidste ende den temperatur, som din krop finder mest behagelig, når du skal sove og hvile. Ovenstående er blot en anbefaling, som langt de fleste sover bedst i.

Fugt i soveværelset

Kan du godt lide at sove i et koldt soveværelse, skal du være opmærksom på dannelsen af fugt. Der er nemlig en risiko for at danne skimmelsvamp, hvis der er for stor forskel mellem temperaturen i soveværelset i forhold til de andre rum. Har du oplevet, at dit vindue er meget fugtigt om morgenen, så kan det skyldes at den varme luft fra de andre rum har fundet vej til soveværelset. Denne fugt kan føre til skimmelsvamp, så derfor er det godt at være opmærksom på, hvordan temperaturen generelt er i huset. Pas på med konstant at have en temperatur i soveværelset, der er mere end 5 grader koldere end de øvrige rum.

Hvor koldt må der være i soveværelset?

Langt de fleste mennesker sover bedst i et lidt køligere soveværelse, hvor temperaturen typisk er 16-18 grader. Man skal dog huske, at det er meget individuelt, så det kan være du enten sover bedst i varmere eller koldere temperaturer. Det er dog vigtigt, at temperaturen i soveværelset ikke bliver koldere end 5 grader i forhold til husets øvrige rum. Det skyldes, at varmen vil sprede sig til soveværelset og danne kondens. Kondens er i sig selv ufarligt, men udvikler det sig til generel fugt, kan det medføre skimmelsvamp, som er yderst skadelig for både dig og din bolig.

Gode råd til at få den bedste temperatur i soveværelset

Temperaturen i soveværelset kan have en medvirkende rolle i at forbedre din søvnkvalitet. Det kan derfor være en god idé generelt at tænke over, hvilket sovemiljø, du sover i. Her kommer et bare ting, du kan overveje at implementere, så din søvn får de bedste forudsætninger.

Frisk luft og ventilation
Luft ud i dit soveværelse. Skab gennemtræk hvis det er muligt og luft ud dagligt. Du kan med fordel lufte ud både morgen og aften i ca. 10-15 minutter. Derudover kan du med fordel sove med vinduet åbent eller med en ventilator, der kan sørge for god luftcirkulation i rummet – især i sommerperioden.

Sengetøj
Dit sengetøj har også betydning for temperaturen i løbet af natten. Du kan med fordel vælge sengetøj af materialer, der fremmer temperaturregulering. Syntetiske materialer holder på varmen. Det kan være godt for dig, der fryser om natten. Omvendt er et materiale som bomuld med til at regulere temperaturen, da det absorberer fugten i løbet af natten og holder dig kølig.

Dyne og pude
I forlængelse af det med sengetøjet, kan du også med fordel vælge din dyne og pude ud fra, hvor gode de er til at temperaturregulere. Det er nemlig en rigtig god egenskab, da det er med til at du har en god temperatur hele søvnen igennem.

Må man sove med vinduet åbent?

Du må gerne sove med vinduet åbent, hvis du godt kan lide det. Ifølge nogle søvneksperter er det dog en god idé ikke at sove med vinduerne åbne i de kolde måneder. Det skyldes både dannelsen af fugt som er skrevet tidligere i indlægget, men også hvordan den kolde luft påvirker din søvn.

Vi har en indre termostat i hjernen. Denne termostat er dog ude af funktion i vores REM-søvn, hvor vi ikke sover så tungt. Vi kan i REM-søvnen derfor opleve at vågne, hvis kroppen arbejder hårdt for at holde varmen. Det samme gør sig gældende, hvis vi sover for varmt. Her vil vi vågne svedige, da kroppen producerer sved for at aflede varmen. Du kan altså sagtens sove med vinduet åbent, men tænk over hvordan nattetemperaturen bliver.