Kan man sove for meget?

Skrevet af
Simone Simonsen
Senest opdateret d.

Til spørgsmålet om man kan sove for meget, så er det korte svar, ja. Der er ofte meget fokus på søvnmangel og på konsekvenserne ved at sove for lidt. Man skulle tro, at jo mere søvn jo bedre, men forskning viser, at det desværre også har nogle uheldige konsekvenser at sove for meget. Når det kommer til søvn, er formålet jo, at vi vågner friske og veludhvilede. Det sker typisk, når vi får den mængde søvn, som passer til vores individuelle behov og alder.

Kan man sove for mange timer?

Som udgangspunkt er for meget søvn ikke godt. Du kan desværre godt opleve at føle større træthed, hvis du sover for mange timer. Forskning siger, at voksne som udgangspunkt helst skal sove 7-9 timer hver nat. Hverken mere eller mindre. Hver nat gennemgår vi flere søvncyklusser bestående af 4 søvnfaser: døs, let søvn, dyb søvn og REM-søvn. Alle 4 søvnfaser er vigtige ift. vores sundhed og generelle helbred.

Når vi har en fast søvnrutine, altså sover ca. lige mange timer hver nat, vil vores krop vænne sig til dette og dermed “time” at vågne i de faser, hvor vi sover let. Når vi vælger at sove længere, er der større sandsynlighed for at vågne i de faser, hvor vi sover lidt tungere. Det medfører typisk en lidt groggy tilstand, hvor man både er træt og uoplagt, hvilket ikke er en optimal start på dagen.

Vi skal helst vågne friske og veludhvilede, og det sker typisk, når vi som voksne sover 7-9 timer og gerne holder en nogenlunde rutine. Der sker selvfølgelig ikke noget ved at sove mere eller mindre i ny og næ, men som udgangspunkt er det bedst med en fast soverutine.

Kan man blive træt af at sove for meget?

Søvn er et basalt behov, som vi skal have dækket hver dag på lige fod med mad og drikke. Vores søvn har stor betydning for vores sundhed og helbred og er altafgørende for, at vi kan fungere i vores dagligdag. Det er sådan med søvn, at vi helst ikke skal have hverken for lidt eller for meget søvn.

Vågner du hver dag træt og uoplagt, kan det tyde på, at du måske enten sover for meget eller for lidt. Sover du mange timer, kan du nemlig stadig føle dig ekstremt træt både når du vågner, men også i løbet af dagen. For at vågne frisk og veludhvilet skal du have været igennem flere søvncyklusser i løbet af natten, som består af 4 søvnfaser, der hver især bidrager til, at din krop kan restituere og vågne frisk og veludhvilet.

Når det kommer til søvn, er det vigtigste søvnkvaliteten og ikke antal timer, du sover. Du kan sagtens sove 10 timer, men vågne træt og uoplagt. Det kan være, at du i løbet af natten har fået din savn afbrudt, hvilket forstyrrer de processer og faser, der sker, når vi sover.