Fryser du om natten?

Skrevet af
Simone Simonsen
Senest opdateret d.

Du kender måske det med at fryse om natten? Det kan forstyrre din søvn, hvis du vågner i løbet af natten fordi du fryser. Det er ikke optimalt for din søvnkvalitet, men heldigvis er der forskellige løsninger. I dette indlæg kan du blive klogere på, hvorfor du fryser om natten, og hvad du kan gøre.

Hvorfor fryser jeg om natten?

Hvorfor man fryser om natten kan skyldes en række forskellige ting. Du kan med fordel tage et kig på nedenstående punkter. Måske finder du ud af, hvorfor netop du fryser om natten. Er det et meget stort problem for dig og din søvnkvalitet, kan du også tage fat i din læge for at udelukke sygdom eller manglende vitaminer og mineraler.

Temperaturen i soveværelset

Du kan med fordel tjekke temperaturen i dit soveværelse. Som udgangspunkt er den optimale temperatur at sove i 16-18 grader. Er dit soveværelse koldere end denne temperatur, kan det være årsagen til, at du fryser om natten.

Dit dyne valg

Vores dyne er ret vigtig i forhold til vores temperatur om natten. Fryser du om natten, kan det skyldes at din dyne ikke er varm nok. Du kan finde dyner i forskellige materialer i forskellige varmegrader. Fryser du om natten, kan du med fordel overveje at finde ud af, hvorvidt det er din dyne, der ikke opfylder dit behov for varme.

Dårlig blodcirkulation

Fryser du om natten og måske endda også i løbet af dagen, kan det skyldes dårligt blodcirkulation. Ofte kommer det til udtryk ved kolde fødder og hænder. Dårlig blodomløb kaldes Raynauds Syndrom og er ufarlig. Det betyder, at når kroppen udsættes for kulde, vil blodkarrene trække sig sammen.

Hvad gør man, hvis man fryser om natten?

Fryser du om natten, findes der heldigvis nogle gode råd, du kan gøre brug af. Måske de kan bruges, så din søvnkvalitet kan blive bedre.

Tjek temperaturen i soveværelset

Søvneksperter påpeger at den optimale temperatur for langt de fleste mennesker er 16-18 grader. Du kan derfor tjekke temperaturen i soveværelset, da det kan være en af årsagerne til at du fryser om natten.

Skaf en varm dyne

Der findes mange forskellige dyner i forskelligt materiale, der hver især har deres egne egenskaber og fordele. Fryser du om natten, kan det skyldes, at din dyne ikke er varm nok. Find derfor ud af, hvad din dyne er lavet af og overvej at skifte den ud med en varmere model.

Brug en tyngdedyne

En tyngdedyne kan også være en løsning i forsøget på at få varmen om natten. En tyngdedyne ligger nemlig tæt om din krop, og giver dig derfor et varmt kram igennem hele natten.

Nattøj og sengetøj af god kvalitet

Fryser du en del om natten, kan du med fordel begynde at bruge nattøj, hvis ikke du allerede gør det. Derudover kan du med fordel vælge materiale på både nattøj og sengetøj, som holder godt på varmen. Naturlige materialer som uld og bomuld er bl.a. nogle af de materialer der kan være med til at holde dig varm om natten.

Hvorfor fryser jeg, når jeg er træt?

Nogle forskere mener, at vores kropstemperatur falder, når vores kroppe er trætte og på vej ind i søvnen. Kropstemperaturens fald er et signal til kroppen om, at det nu er på tide at sove. Fryser du derfor, når du er træt, er det et typisk tegn på, at det nu er sengetid. Det er din krops måde at signalere, at det er tid til søvn. Oplever du ofte at fryse og være træt på samme tid, kan det måske skyldes at du udskyder søvnen for længe. Du kan overveje at begynde at gå tidligere i seng.

Hvorfor fryser nogen mere end andre?

Som individer er vi forskellige, derfor vil der også helt naturligt være nogle, der hurtigere kommer til at fryse end andre. Det kan være svært at sige præcis, hvad det er, der gør, at nogle fryser mere end andre. Her kommer der dog nogle af de ting, der kan være årsag til, at du fryser mere end andre.

For lav fedtprocent

Fedt sætter gang i kroppens forbrænding, som er med til at holde dig varm. Har du ikke nok fedt på kroppen, kan det resultere i, at kroppen har svært ved at holde på varmen. Du vil derfor opleve at fryse lidt oftere end andre.

Du er kvinde

Kvinder fryser ofte mere end mænd. Det skyldes bl.a. at kvinder som udgangspunkt har mindre muskelmasse. På trods af kvinders gennemsnitlige højere fedtprocent er det muskelmassen, der for alvor sætter gang i forbrændingen, som afgiver varme. Derudover har forskere fastslået, at kvindekroppen prioriterer varme omkring de vitale organer. Dette kan resultere i kolde fødder og hænder. Mænd derimod har en kropsvarme, der er mere jævnt fordelt over hele kroppen.

Lavt stofskifte

Har du et lavt stofskifte, kan det også resultere i, at du fryser mere. Når man har lavt stofskifte bruger kroppen mere energi, da den ikke kan omsætte kalorier på samme effektive måde, som folk uden lavt stofskifte. Har du andre symptomer på lavt stofskifte, og er du i tvivl om, hvorvidt du har lavt stofskifte, er det altid en god idé at kontakte din læge.